Jean-Baptiste Bernadotte : Från revolutionssoldat till svensk kronprins (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
256
Utgivningsdatum
2003-08-01
Upplaga
01
Förlag
Prisma
Illustrationer
ill.
Dimensioner
252 x 180 x 26 mm
Vikt
860 g
SAB
Kj.45,Kc.47
ISBN
9789151840840
Jean-Baptiste Bernadotte : Från revolutionssoldat till svensk kronprins (inbunden)

Jean-Baptiste Bernadotte : Från revolutionssoldat till svensk kronprins

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2003-08-01

Slutsåld

Sverige hade inte haft den kungafamilj vi har om inte franska revolutionen ägt rum. En av de förändringar revolutionen förde med sig var nämligen att även ofrälse nu kunde nå militära toppositioner. Vägen dit låg öppen för unga män med de rätta personliga förutsättningarna. Sådana hade Jean-Baptiste Bernadotte. Han var orädd, hade viss bildning (avbrutna juridikstudier) och kunde föra sig i de fina salongerna. Han var lång och ståtlig, och hade omvittnat kvinnotycke.

I denna biografi får vi följa Jean-Baptiste Bernadotte från födelsen år 1763, som andre son till en sakförare i den sydfranska småstaden Pau, ända fram till tiden för valet till svensk kronprins. Vägen dit kantades av åtskilliga befattningar som general, minister, guvernör, ambassadör, marskalk, för att nämna några.

Bernadotte var mycket duglig och modig i sitt militära yrkesutövande och också omtyckt av sina soldater. Napoleon befordrade honom till general, och privat fanns flera trådar dem emellan: så gifte sig Bernadotte med Desirée, som tidigare varit förlovat med Napoleon, och hennes syster var i sin tur gift med Napoleons bror Joseph. Men så småningom blev relationen mellan de två karismatiska och starka personligheterna spänd. När Bernadotte så fick propåer från svensk sida, vände Napoleon slutgiltigt, och i sina memoarer från Santa Helena var han mycket bitter mot Bernadotte.

Margareta Beckman har huvudsakligen använt franska källor i denna fascinerande berättelse om en enastående militär karriär. Hon är marknadschef på Svenskt militärhistoriskt bibliotek och var dessförinnan chef för Krigsarkivets forskningsbibliotek. Tidigare böcker: Under svensk fana! Royal Suèdois, svenskt regemente i fransk tjänst 1690-1791(1996) och Aurora von Königsmarck. Svenska bland fältherrar i stormaktstidens Europa (1998).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Jean-Baptiste Bernadotte : Från revolutionssoldat till svensk kronprins. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Intressant bok
    /Sakarias Johansson, 12 februari 2004

    En mycket intressant bok om den unge Bernadotte som avancerade inom militären under en mycket intressant tid i den franska historian.

    Ett måste för varje person som är intresserad av svensk historia och som samtidigt väcker ens intresse för Napoleon och fransk historia!

Visa alla 1 recensioner