Gustav Vasa - landsfader eller tyrann? (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
397
Utgivningsdatum
2005-03-01
Upplaga
2
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Prisma
Illustrationer
ill.
Dimensioner
235 x 165 x 35 mm
Vikt
860 g
SAB
Kc.411
ISBN
9789151844343
Gustav Vasa - landsfader eller tyrann? (inbunden)

Gustav Vasa - landsfader eller tyrann?

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2005-03-01

Slutsåld

När den här boken kom år 2002 var det mer än 50 år sedan en samlad Gustav Vasa-biografi skrevs för en svensk publik. Samma år vann den Augustpriset i kategorin bästa fackbok! Ämnet behandlas här med en rad nya infallsvinklar och aktualiserar frågor om personlighetens roll i historien, om individens möjligheter att påverka och leda skeendet. Gustav Vasa är en av de allra första svenskar som är gripbar på ett mera personligt sätt. I boken tecknas ett färgstarkt och delvis nytt härskarporträtt, med många bottnar och mörka hål. Som slagkraftig politisk propagandist saknar Gustav motstycke i svensk historia. Stor uppmärksamhet ägnas också den europeiska samtiden präglad av en växande statsmakt, förknippad med Machiavellis hänsynslösa fursteideal.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Gustav Vasa - landsfader eller tyrann?. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Intressant kungaporträtt
  Hemulen, 8 oktober 2006

  Gustav Vasa är en omtyckt och folkkär regent i vår svenska historia. Han har hyllats som frihetshjälte, riksbyggare och landsfader av generationer historieskrivare och konstnärer. Men hur väl stämmer skönmålningen med verkligheten? Är bilden av Gustav Vasa och det han utfört fortfarande präglad av hans egen propaganda och historieskrivning, förstärkt av fjäskiga krönikörer och en nationalistisk historiesyn? Detta ger författaren svar på i denna utmärkta biografi. Författaren skapar via denna ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Lars-Olof Larsson

 • Smålands historia

  Olle Larsson, Lennart Johansson, Lars-Olof Larsson

  Varför förknippas den röda stugan med Småland? Varför känns Emil och Döderhultarn så urtypiskt småländska? Smålands historia inleder med att berätta om Småland och smålänningarna i myt och verklighet. Boken är rikt illustrerad med många nytagna bi...

 • Gustav Vasa

  Lars-Olof Larsson

  Gustav Vasa är en central och folkkär gestalt i vår svenska historia. Generationer av historieskrivare och konstnärer har hyllat honom som frihetshjälte, riksbyggare och landsfader. Men hur väl stämmer skönmålningen med verkligheten? Är bilden av ...

Övrig information

Gustav Vasa är en magistral gestalt och något av en nationell ikon. Generationer av historieskrivare har hyllat honom som frihetshjälte, riksbyggare och landsfader. Han har även blivit en positiv förebild för sentida välfärdspolitiker. Men hur väl stämmer myten med verkligheten?

Är detta alltjämt en acceptabel bild av Gustav Vasa och hans kungagärning? Eller är den ytterst en glättad kvarleva av makten över det historiska minne som skapades av kungen själv, av hans devota krönikeskrivare och okritiska efterföljare?
Detta är ett par av de övergripande frågor som löper genom Gustav Vasa - landsfader eller tyrann?, en bok om en dramatisk tid i europeisk historia och en person i dess svenska mitt.
När den här boken kom år 2002 var det mer än 50 år sedan en samlad Gustav Vasa-biografi skrevs för en svensk publik. Samma år vann den Augustpriset i kategorin bästa fackbok!
Ämnet behandlas här med en rad nya infallsvinklar och aktualiserar frågor om personlighetens roll i historien, om individens möjligheter att påverka och leda skeendet.
Gustav Vasa är en av de allra första svenskar som är gripbar på ett mera personligt sätt. I boken tecknas ett färgstarkt och delvis nytt härskarporträtt, med många bottnar och mörka hål. Som slagkraftig politisk propagandist saknar Gustav motstycke i svensk historia. Stor uppmärksamhet ägnas också den europeiska samtiden präglad av en växande statsmakt, förknippad med Machiavellis hänsynslösa fursteideal. Skulle Gustav kanske ha vunnit Machiavellis odelade gillande?