Ungernrevolten 1956 : Tolv dagar som skakade världen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
395
Utgivningsdatum
2006-10-01
Upplaga
1
Förlag
Prisma
Översättare
Mia Mårtensson
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Twelve Days: The History of the 1956 Hungarian Uprising
Illustrationer
foto
Dimensioner
235 x 170 x 35 mm
Vikt
760 g
SAB
Kfc.56
ISBN
9789151846125
Ungernrevolten 1956 : Tolv dagar som skakade världen (inbunden)

Ungernrevolten 1956 : Tolv dagar som skakade världen

Inbunden Svenska, 2006-10-01

Slutsåld

I år är det femtio år sedan Ungernrevolten, det första upproret mot sovjet-systemet och en av de mest laddade händelserna under kalla kriget.

Den tändande gnistan var en studentdemonstration i Budapest den 23 oktober 1956 där man krävde pressfrihet och oberoende från Sovjet. Upproret spred sig som en löpeld över landet, och snart nog ställde sig den ungerska regeringen på folkets sida. Ett kort tag såg det ut som om revolten hade lyckats och att Ungern skulle få råda över sitt eget öde.
Men efter tolv dagar, den 4 november, återvände sovjetiska trupper med full styrka och slog ned ?kontrarevolutionen?. Tusentals dödades, tiotusentals sattes i fängelse och hundratusentals ungrare flydde landet, inte minst till Sverige. Sovjet hade visat att man inte tänkte släppa greppet om Östeuropa.

Den brittiske journalisten Victor Sebestyen, född i Ungern, har intervjuat ett stort antal personer som upplevde revolten, ungrare såväl som ryssar. Han ger en fyllig bakgrund till händelserna och förklarar det geopolitiska världsläget med den samtida Suezkrisen, och drar trådarna bakåt till andra världskriget.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Ungernrevolten 1956 : Tolv dagar som skak...

Övrig information

I år är det femtio år sedan Ungernrevolten, det första upproret mot sovjet-systemet och en av de mest laddade händelserna under kalla kriget. Den tändande gnistan var en studentdemonstration i Budapest den 23 oktober 1956 där man krävde pressfrihet och oberoende från Sovjet. Upproret spred sig som en löpeld över landet, och snart nog ställde sig den ungerska regeringen på folkets sida. Ett kort tag såg det ut som om revolten hade lyckats och att Ungern skulle få råda över sitt eget öde. Men efter tolv dagar, den 4 november, återvände sovjetiska trupper med full styrka och slog ned "kontrarevolutionen". Tusentals dödades, tiotusentals sattes i fängelse och hundratusentals ungrare flydde landet, inte minst till Sverige. Sovjet hade visat att man inte tänkte släppa greppet om Östeuropa. Den brittiske journalisten Victor Sebestyen, född i Ungern, har intervjuat ett stort antal personer som upplevde revolten, ungrare såväl som ryssar. Han ger en fyllig bakgrund till händelserna och förklarar det geopolitiska världsläget med den samtida Suezkrisen, och drar trådarna bakåt till andra världskriget.