Det brustna kvinnohjärtat : om kvinnors hjärt-kärlsjukdomar (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
200
Utgivningsdatum
2008-06-01
Upplaga
1
Förlag
Prisma
Illustratör/Fotograf
Jeanette Engqvist
Dimensioner
215 x 145 x 15 mm
Vikt
360 g
SAB
Veh
ISBN
9789151850177
Det brustna kvinnohjärtat : om kvinnors hjärt-kärlsjukdomar (inbunden)

Det brustna kvinnohjärtat : om kvinnors hjärt-kärlsjukdomar

Inbunden,  Svenska, 2008-06-01

Slutsåld

Den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor är inte som många tror cancer, utan hjärtinfarkt. Femtio kvinnor om dagen dör i hjärt- och kärlsjukdomar att jämföra med tre om dagen som dör i cancer. Många kvinnor kommer till sjukhus för sent. Eller med alltför diffusa symtom, vilket kan resultera i att de skickas hem igen.

Det brustna kvinnohjärtat förmedlar kunskap om kvinnliga hjärtsjukdomar. Boken beskriver varför vi drabbas av hjärtsjukdomar, men också om vilka möjligheter som finns att förebygga dem. Boken riktar sig till såväl privatpersoner som professionen. Karin Schenck-Gustafsson, som är en auktoritet på området, menar att det är hög tid att ta genusspecifika hänsyn i vården och medvetandegöra läkare och sjukhuspersonal, för att undvika att kvinnor får fel diagnos och därmed felaktig behandling. Eftersom kvinnans symptom kan skilja sig från mannens är det större risk att en kvinna med misstänkt hjärtinfarkt får vänta längre på ambulans än en man. Kvinnan löper därmed större risk att avlida innan hon hunnit få adekvat behandling.
Ett särskilt kvinnligt fenomen inom hjärtsjukvården, som också tas upp i boken, är det så kallade "Broken Heart Syndrome" eller brustet hjärta-syndromet. Det drabbar huvudsakligen kvinnor över femtio, som oftast varit med om en chockartad händelse såsom dödsfall i familjen, skilsmässa, trafikolycka, osv. De kommer in på sjukhus med svår hjärtsvikt och allt tyder på en hjärtinfarkt men kranskärlsröntgen är normal. Efter en vecka normaliseras allting och de kan åka hem igen. Det som återstår är kraftigt förhöjda stresshormoner och patienten kräver en annan form av rehabilitering än en hjärtinfarktspatient.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Karin Schenck-Gustafsson

  • Kvinnohjärtan : hjärt- och kärlsjukdomar hos kvinnor

    Karin Schenck-Gustafsson, Nina Johnston-Holmström, Tomasz Baron, Felix Böhm, Carina Carnlöf

    Sedan förra upplagan gavs ut har åldern för medelöverlevnaden ökat och dödligheten i kardiovaskulära sjukdomar minskat för både män och kvinnor, dock något mindre uttalat för kvinnor. Syftet med en ny upplaga av Kvinnohjärtan är att uppdatera med ...

  • Kvinnor och hälsa : så mycket bättre! 21 medicinska experter

    Alexandra Charles Von Hofsten, Ingemo Bonnier, Karin Schenck-Gustafsson

    Boken är ett samarbete med den aktiva 1,6- & 2,6-miljonerklubben. Här medverkar ett 15-tal läkare och medicinare med uppsatser om sina respektive specialområden: benskörhet, hjärt-kärlsju