Blomboken : bilder ur Olof Rudbecks stora botaniska verk (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
448
Utgivningsdatum
2008-10-01
Upplaga
1
Förlag
Prisma
Dimensioner
315 x 214 x 44 mm
Vikt
2960 g
SAB
Uf,Lz Rudbeck, Olof
ISBN
9789151851044
Blomboken : bilder ur Olof Rudbecks stora botaniska verk (inbunden)

Blomboken : bilder ur Olof Rudbecks stora botaniska verk

(7 röster)
Inbunden,  Svenska, 2008-10-01

Slutsåld

I tryck efter 300 år!
Renässansmänniskan Olof Rudbeck d.ä., professor i medicin och kunnig i det mesta, ville avbilda världens alla växter - från det minsta ogräset på Uppsalaslätten till påfågelsliljan från Mexico. Det blev 6 000 växtporträtt i naturlig storlek. Utvalda delar av Blombokens rika flora kommer nu i tryck för första gången.

Arbetet med det monumentala floraverket påbörjades under 1670-talet. Rudbecks avsikt var att i tolv band avbilda växterna i träsnitt av naturlig storlek. Parallellt framställdes ett bildverk, Blomboken, som omfattar ca 3 500 färgplanscher i akvarell med uppskattningsvis 6 000 växter. Detta skulle användas som förlaga vid färgläggning av de svart/vita träsnitten. Som konstnärer engagerade Olof Rudbeck sina barn och studenter. Projektet tog en ände med förskräckelse under den stora stadsbranden i Uppsala 1702. I branden förstördes de flesta av de färdigskurna tryckstockarna och en stor del av de ark man redan hunnit trycka. 25 års arbete gick till spillo. Dock överlevde elva av Blombokens tolv delar katastrofen. Några månader efter branden dog Olof Rudbeck d.ä.
Sonen, Olof Rudbeck d.y., sålde senare bildverket till brukspatronen Charles de Geer på Leufsta bruk i Uppland där de förvarades under 250 år. De en till två decimeter tjocka volymerna av Blomboken har formatet 330x500 mm och är kända endast i ett original. De unika böckerna är en nationalskatt och 1985, när bildverket åter var till salu, köptes det in av Uppsala universitetsbibliotek med hjälp av särskilda statsmedel och enskilda donationer.
I slutet av 1990-talet började Karin Martinsson och Svengunnar Ryman att identifiera växterna i Blomboken. De långa, beskrivande växtnamnen, som finns skrivna i kanten på planscherna, översattes till moderna namn. Tack vare detta tidskrävande arbete har författarna kunnat sammanställa en utgåva av Blomboken som omfattar cirka 500 av de mest intressanta planscherna. Boken inleds med en rikt illustrerad berättelse om Rudbeck och de tecknare som sattes att avbilda världens alla växter.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna