Bondesamhället i backspegeln (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
280
Utgivningsdatum
2019-09-02
Upplaga
1
Förlag
Bo Björklund Acta Risvedensis
Originaltitel
Bondesamhället i backspegeln
Dimensioner
297 x 210 x 22 mm
Vikt
1370 g
ISBN
9789151919652
Bondesamhället i backspegeln (inbunden)

Bondesamhället i backspegeln

Inbunden Svenska, 2019-09-02
369
Skickas inom 10-15 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Under 1900-talet ägde en nästan ofattbar samhällsomställning rum i Sverige. I början av århundradet var halva befolkningen sysselsatt i jordbruket, i slutet några få procent. De gårdar som finns kvar är specialiserade underleverantörer i livsmedelssystemet.
Fokus ligger på tre områden, jordbruk, skogsbruk och mjölkhantering. I tre andra avsnitt kontrasteras dessa berättelser av forskningens förklaringar till varför det naturliga kretsloppet ersattes med ett system som strider mot modernt miljötänkande.
Bo Natt och Dag med mejeri i Västerlanda propagerade för bättre hygien, pastörisering och leverans av mjölk på glasflaskor. I Göteborg startade han Arla mejeri som han snart sålde.
En mejerirörelse startades i Upphärad söder om Trollhättan. under Axel Adlers (svåger till konstnären Ivar Arosenius) ledning utvecklades Arla som Adler sålde till bondekooperationen 1935. Senare grundade han de Adlerbetska stiftelserna med ett kapital på 2,7 miljarder (2018).
Kilanda lantbruksskola befann sig på utvecklingens framkant. Redskapsmodeller från Kilanda finns på Nordiska museet varifrån bilder och beskrivningar har hämtats.
År 1928 cyklade fotografen Anders Sjuberga-Karlsson omkring och gjorde vykort med dubbla bilder, en bild på boningshuset och en panoramabild på hela gården. Här visas bilder från 1928 med berättelser om de då levande familjeföretagen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Bondesamhället i backspegeln
 2. +
 3. Tidtaget

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tidtaget av Bengt Spade, Helene Stalin Åkesson, Lena Knutson Udd (inbunden).

Köp båda 2 för 568 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Bo Björklund

 • Göta älvdalen : berättelser och bilder

  Bo Björklund

  När våren tvingade kung Bore släppa sitt grepp om älven och personalen intog sina platser vid slussarna, då vimlade det plötsligt av gråvita, nylagade segel på älven. Hundra fartyg kunde passera på en enda dag. Folk njöt av doften från nytjärade b...

 • Kilanda : Ekman, von Schéele, Klingspor

  Bo Björklund

  Släkten Ekman ägde Kilanda säteri i 160 år. Verksamheten på gården leddes av far och son von Schéele i 60 år och lantbruksskolan i 42 år. Flera äktenskap länkade samman släkterna Ekman, von Schéele och Klingspor, dels med varandra, dels med det na...

Bloggat om Bondesamhället i backspegeln