Modeminne (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
322
Utgivningsdatum
2023-11-06
Upplaga
1
Förlag
Hoc Press
Dimensioner
32 x 205 x 141 mm
SAB
Ihk
ISBN
9789151921785

Modeminne

Häftad,  Svenska, 2023-11-06
272
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Att minnen av relationer och skeenden kan förstärkas genom föremål och sinnesintryck är allmänt känt. En laddad händelse i det förgångna kan vara direkt förknippad med hur ljuset föll i rummet, hur ett armband rasslade till eller en skjorta kändes mot kroppen just som det avgörande ägde rum."

I Modeminne undersöker Philip Warkander och Hanna Wittrock mode som stimuli för minnet: hur ett klädesplaggs design och taktila egenskaper kan frammana hågkomster hos både bärare och betraktare. Och hur en händelse eller tidsera kan komma att symboliseras av ett visst plagg eller mode.

Boken bygger på intervjuer och samtal med Thomasine Barnekow, Gaby Borglund, Lalle Johnson, Åsa Linderborg, Lill Lindfors, Aleksa Lundberg, Jonas Lundqvist, Anders Mellbourn, Sunil Munshi, Lars Nilsson, Mustafa Panshiri, Marina Schiptjenko, Bodil Schrewelius, Alexandra von Schwerin, Pia Staël von Holstein, Andrés Stoopendaal, Camilla Thulin och Anna-Karin Wyndhamn. Genom deras tankar och berättelser binds mode och minne samman. Prousts berömda madeleinekaka kan vara en bräddfull klädkammare. Eller enskilda plagg. Baddräkten med stora himmelsblå prickar, en alldeles perfekt dag på stranden. Ett par blankslitna jeans som påminner om mamma och barndomens trygga vrå.

Philip Warkander är lektor i textilt management vid Högskolan i Borås. Hans essäböcker När jag somnar tänker jag på de obesvarade mailen och Danius och modet (med Marie Ledendal) utkom på Hoc Press, 2019 respektive 2020. Han är även kulturskribent för Expressen och Helsingborgs Dagblad.

Hanna Wittrock är socialantropolog och lektor i textilt management vid Högskolan i Borås. Hon har bland annat forskat om relationen mellan mode, konsumtion och sociala medier. Hon har också medverkat som expert i panelen för SVT:s "Fråga Lund".
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Modeminne
  2. +
  3. Februari 33 : litteraturens vinter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Februari 33 : litteraturens vinter av Uwe Wittstock (inbunden).

Köp båda 2 för 331 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna