Igenom ekluten : kulturhistorisk inventering av garverier i Sverige (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2020-11-30
Upplaga
1
Förlag
Svensk Industrikultur
Medarbetare
Öström, Arne (form)
Dimensioner
270 x 210 x 25 mm
Vikt
829 g
SAB
Ku
ISBN
9789151966519
Igenom ekluten : kulturhistorisk inventering av garverier i Sverige (inbunden)

Igenom ekluten : kulturhistorisk inventering av garverier i Sverige

Inbunden Svenska, 2020-11-30
249
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Under 1970-talet gick svensk läderindustri igenom en drastisk strukturomvandling. Inom ett tiotal år reducerades antalet anläggningar till en handfull garverier. I nedläggningarnas spår följde övergivna fabriksmiljöer, många gånger i stadscentrala lägen. Röster höjdes för att bevara några av dessa kulturmiljöer. Detta motiverade Riksantikvarieämbetet att under 1987 sätta igång en rikstäckande kulturhistorisk inventering av garverier i Sverige.

Inventeringen blev emellertid aldrig slutförd och föll i glömska. Den återupptäcktes för några år sedan och har därefter uppdaterats, kompletterats och sammanställts till denna bok. Boken innehåller aldrig tidigare publicerade bilder samt historik om kända och okända företag inom en förr så betydelsefull bransch.

Läs om försvunna garverier. Ta också del av historiska garverimiljöer med nytt innehåll. Följ dessutom med till de företag som gått igenom ekluten och lyckats överleva tack vare specialisering mot högkvalitativa produkter på en konkurrensutsatt marknad.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Igenom ekluten : kulturhistorisk inventering av garverier i Sverige
 2. +
 3. Vi gjuter muggar. En dokumentation av keramisk batterigjutning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vi gjuter muggar. En dokumentation av keramisk ... av Bengt Norling (häftad).

Köp båda 2 för 348 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • Norsborgs vattenverk 100 år

  Bengt Norling

  De första åren drevs vattenverket i Norsborg parallellt med Årstaviksverken som dock snart lades ned. Vattenverkets etableringsfas 1898-1904 och den första tidens successiva utvidgning under 1910- och 1920-talet skildras ingående. Även 1930-talets...

 • Vi gjuter muggar. En dokumentation av keramisk batterigjutning

  Bengt Norling

  Gustavsbergs sanitetsporslinsfabrik grundades år 1938 för att förse det framväxande folkhemmet med hygieniskt och slitstarkt sanitetsporslin av hög kvalitet. Gjutningsarbetet var tungt och fysiskt påfrestande och blev därför ett ämne för teknisk u...