Dzud : klimat, kol och kyla i Mongoliet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
180
Utgivningsdatum
2020-11-20
Förlag
Rongo Förlag
Medarbetare
Lerneryd, Fredrik (foto)
Dimensioner
210 x 135 x 16 mm
Vikt
269 g
SAB
Uh
ISBN
9789151970165

Dzud : klimat, kol och kyla i Mongoliet

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2020-11-20
209
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Ett fenomen hemsöker den mongoliska stäppen. Ett fenomen som tar livet av nomaders boskap, utarmar familjer och kullkastar tillvarons livsvillkor med torra somrar och extremkalla vintrar. Fenomenet kallas »dzud« och är följden av de människostöpta klimatförändringarna.

En självförsörjande tusenårig livsstil är på väg att gå förlorad.

Många nomader migrerar till den svällande huvudstaden Ulan Bator där andra utmaningar väntar. Arbetsbrist, luftföroreningar och en nationalekonomi beroende av en »resursförbannelse« - Mongoliets kolindustri.

2020 var inte bara året då världen stiftade bekantskap med en global pandemi - covid-19 - det har gått 30 år sedan Mongoliets uppbrott med Sovjetunionen och i stället klev in i den globaliserade bygemenskapen. En period som öppnat nya dörrar, men även förvandlat Mongoliet till ett samhälle präglat av konflikter mellan stad och land, fattig och rik, ekonomi och ekologi.

»Dzud« är en resa längs den centralasiatiska stäppen som på 1200-talet agerade språngbräda för bygget av det största landimperium världen någonsin upplevt. En region där det geopolitiska schackspelet än i dag offrar såväl kungar som bönder.

Boken är ett samarbete i ord och bild mellan journalisten och författaren Klas Lundström och fotografen Fredrik Lerneryd.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Dzud : klimat, kol och kyla i Mongoliet
  2. +
  3. Mot kollapsens hjärta : om tillväxtens slut och civilisationens sammanbrott

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mot kollapsens hjärta : om tillväxtens slut och... av Jonathan Jeppsson (inbunden).

Köp båda 2 för 438 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Dzud : klimat, kol och kyla i Mongoliet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Oerhört lärorik. Både historiskt och i dagsläget.
    Lisbeth Lundström, 27 december 2020

    Språket är så fängslande och gör att man sträckläste. Tummen upp för författaren! Rekommenderar hans tidigare utgåvor av reseskildringar från i stort sett hela världen.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Klas Lundström