Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Serie
Livsfrågor
Antal sidor
247
Utgivningsdatum
2019-08-19
Upplaga
1
Förlag
Verbum AB
Originaltitel
När själen går i exil : Modernitet, teknologi och det heliga
Dimensioner
207 x 140 x 20 mm
Vikt
399 g
SAB
Cga
ISBN
9789152637951
När själen går i exil : modernitet, teknologi och det heliga (kartonnage)

När själen går i exil : modernitet, teknologi och det heliga

(10 röster)  |  Läs 2 recensioner
Kartonnage,  Svenska, 2019-08-19
299
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Boken När själen går i exil handlar om människans behov av ett existentiellt språk för att uttrycka sin innersta identitet och längtan också i ett modernt och sekulariserat land som Sverige. Utifrån antropologiska och filosofiska perspektiv argumenterar Mikael Kurkiala för att kyrkan, med sitt rika arv av berättelser, riter och rum, kunde inta en viktig roll i den ekologiska, sociala och andliga kris som vårt samhälle befinner sig i. Materiell välfärd och existentiell hållbarhet går inte hand i hand. Vi omges av ett överflöd av prylar och ett larmande utbud av underhållning och distraktioner. Samtidigt tystnar samtalen, det sociala kittet krackelerar och ekosystemen hotas av kollaps. Vad fattas oss? "Människan är religiös, inte för att hon bär på vissa trosföreställningar utan för att hennes längtan efter att bli hel är inskriven i själva hennes väsen", menar Mikael Kurkiala och argumenterar för behovet av ett existentiellt språk som ger människan tillhörighet i världen. Religiösa traditioner bär ofta på djupa insikter om människans inre och kunde därför inta en viktig roll i den kris vi befinner oss i. Kyrkan förvaltar ett rikt arv av berättelser, riter och rum som laddats av tidigare generationers längtan, förtvivlan och glädje. Men det är en utmaning att göra detta arv tillgängligt i en tid där tempot skruvas upp och överskottet på information gör det allt svårare för oss att finna fokus och närvaro. "En av förra årets mest läsvärda böcker var den svenska antropologen Mikael Kurkialas "När själen går i exil", som med stark personlig insats undersöker religionens roll i vår tids existentiella och ekologiska kris. Kurkiala menar att tron är närvarande i vårt samhälle som en frånvaro, ungefär som en stulen tavla på ett museum: "I en avsakraliserad värld är Gud närvarande som en frånvaro. Vi tittar in i tomrummet och sörjer och förundras."" Björn Wiman, DN "Antropologen Kurkiala har tidigare undersökt lakotaindianernas kultur, men vänder nu blicken mot vår egen. Han noterar att materiellt överflöd leder till ekologisk och existentiell kris, samtidigt som digitaliseringen splittrar och slungar oss mot ytan. Klockrena kulturanalyser..." Joel Halldorf, Expressen kultur 2019-12-17. "Kurkiala skriver också personligt och poetiskt om att söka ett existentiellt språk. Den här boken engagerar och stimulerar till fördjupning och reflektion." Håkan Stenow, BTJ-häftet nr 20, 2019. "Kurkiala menar att den religiösa impulsen är djupt rotad i det mänskliga - och varnar för baksidorna hos det sekulära samhället....Kurkiala har skrivit en bok som gapar över mycket, men som också har mycket att ge. Jag kommer att bära med mig den länge, funderingarna poppar upp en efter en." Anders K Gustafsson, Dalarnas tidningar. "När själen går i exil är en klok bok med flyt, värme och ibland rentav poetiska dimensioner i språket. Lätt att närma sig, men med resonemang som tvingar till eftertanke och bearbetning." Henrik Othman, Österbottens Tidning
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. När själen går i exil : modernitet, teknologi och det heliga
 2. +
 3. Där pendeln har sitt fäste : om det eviga i människan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Där pendeln har sitt fäste : om det eviga i män... av Mikael Kurkiala (kartonnage).

Köp båda 2 för 584 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av När själen går i exil : modernitet, teknologi och det heliga. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Tänkvärd bok
  Eva Kampegård, 2 juni 2022

  En bok som ger inspiration till att tänka vidare själv. Den tar upp hur vi kan ha tappat bort oss själva och vår själ när allt snurrar fortare i samhället.

 2. Utmanande läsning för den moderna människan
  Per Örjan Nordkvist, 24 februari 2022

  En utmärkt analys av hur det postmoderna samhället med dess individanpassade och manipulerande metoder påverkar oss som människor och skapar en vilsenhet fri från mysteriet/livsmeningen.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Mikael Kurkiala