Funktion i funkis : rekonstruktion av spannmålens väg i Kooperativa förbundets förra havrekvarn på Kvarnholmen i Nacka (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
111
Utgivningsdatum
2021-11-23
Upplaga
1
Förlag
Svensk Industrikultur
Medarbetare
Öström, Arne (form)
Dimensioner
270 x 210 x 25 mm
Vikt
762 g
SAB
Pmbbc.05-cz Nacka: Kvarnholmen,Ncacz Nacka: Kvarnholme
ISBN
9789152705445
Funktion i funkis : rekonstruktion av spannmålens väg i Kooperativa förbundets förra havrekvarn på Kvarnholmen i Nacka (inbunden)

Funktion i funkis : rekonstruktion av spannmålens väg i Kooperativa förbundets förra havrekvarn på Kvarnholmen i Nacka

Inbunden Svenska, 2021-11-23
159
  • Bokreatitel 2023! Boken levereras tidigast den 21/2.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
När funktionalismen bröt fram i Sverige under 1930-talet hade den nya riktningen redan förebådats av en handfull föregångare. Bland dessa fanns Kooperativa förbundets arkitektkontor, KFAI, som med utgångspunkt från rationella principer utförde flera banbrytande arkitektuppgifter för kooperationen. KFAI:s första pionjäranläggningarna uppfördes på Kvarnholmen i Nacka och omfattade till att börja med en spannmålssilo efter ritningar av Olle Thunström och Eskil Sundahl 1926-27 samt den något år senare uppförda havrekvarnen ritad av Artur von Schmalensee.
Då en omdaning av det forna industriområdet på Kvarnholmen projekterades i början på 2000-talet väcktes fråga om att byggnadsminnesförklara och restaurera havrekvarnen. Men det byggnadstekniska skicket var så dåligt att en restaurering var utesluten. Man valde därför att i ett kontroversiellt projekt riva stora delar av den sedan år 2016 byggnadsminnesförklarade kvarnen för att på samma plats uppföra en exakt kopia.
Som en del av förarbetena inför rekonstruktionen ingick det att göra en utredning kring hur kvarnen fungerade och att identifiera kvarvarande delar av den processtekniska utrustningen. Det är den utredningen som presenteras i denna bok. Här skildras tillverkningen med utgångspunkt ifrån det skick kvarnen var i år 2013 då dokumentationen genomfördes.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Funktion i funkis : rekonstruktion av spannmålens väg i Kooperativa förbundets förra havrekvarn på Kvarnholmen i Nacka
  2. +
  3. Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det fallna imperiet : Ryssland och väst under V... av Martin Kragh (inbunden).

Köp båda 2 för 268 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Bengt Norling