Nyttans växter : uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
660
Utgivningsdatum
2022-02-07
Upplaga
5
Förlag
Calluna
Medarbetare
Ljungqvist, Kerstin (form) / Ljungqvist, Kerstin (foto)
Illustratör/Fotograf
Kerstin Ljungqvist
Dimensioner
230 x 220 x 49 mm
Vikt
1987 g
SAB
Ufab(x),Vdf(x)
ISBN
9789152722596
Nyttans växter : uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling (inbunden)

Nyttans växter : uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2022-02-07
468
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Nyttans växter kallas de växter som är eller har varit i människans tjänst: till mat och medicin, kläder och redskap, färg och kosmetika, kärleksmedel och ritualer. I boken beskrivs ca 1 400 växter och deras användning förr och nu, folktro, sägner och namnens betydelser. Boken är unik eftersom den omfattar i stort sett alla växter som har eller har haft användning i Norden. Det är träd och buskar, örter och krukväxter, lavar, mossor och alger. Växterna är ordnade i bokstavsordning efter de svenska namnen och bokstavsflikar i kanten gör det lätt att hitta den växt man söker.
I en särskild del förklaras ord, namn och begrepp och i slutet av boken finns en avdelning där växterna grupperas i olika användningsområden, t.ex. växter som hjälper mot huvudvärk eller illamående, växter som man kan göra lim eller papper av eller växter som kan användas som sötningsmedel, sallad, kryddor eller te.
Boken inleds med en historik över den svenska odlingen och insamlingen av medicinalväxter till apoteken. Utgångspunkten är Johannes Henrikssons verksamhet i Dals Rostock, Dalsland, kring förra sekelskiftet. Han var en av sin tids främsta experter på området och ägnade sig dessutom åt folklivsforskning. I boken finns många citat från hans uppteckningar om växternas användning.
Kerstin Ljungqvist är mellanstadielärare i grunden men arbetar nu som egen förtagare. Under sommarhalvåret driver hon Örtagården i Dals Rostock samt har bostad, ateljé och butik i det gamla församlingshemmet bredvid. Hon driver även antikvariat, konstgalleri och växtförsäljning. Boken har hon illustrerat och formgivit själv samt givit ut på eget förlag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nyttans växter : uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling
  2. +
  3. Läkeväxter till vardags

De som köpt den här boken har ofta också köpt Läkeväxter till vardags av Alexandra De Paoli (inbunden).

Köp båda 2 för 881 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »