Krig och fred i kalkland : spåren av några gotländska familjer i den karolinska tiden (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
272
Utgivningsdatum
2022-05-23
Upplaga
1
Förlag
Karthaken
Dimensioner
205 x 145 x 21 mm
Vikt
383 g
SAB
Hc
ISBN
9789152728277
Krig och fred i kalkland : spåren av några gotländska familjer i den karolinska tiden (häftad)

Krig och fred i kalkland : spåren av några gotländska familjer i den karolinska tiden

Häftad,  Svenska, 2022-05-23
222
 • Skickas från oss inom 2-5 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Nils Länger återvänder till Gotland efter en förlisning. Hemma i Hellvi finner han en gård i sorg efter modern som just dött. Provinsen är som i alla tider strategiskt viktig och danskarna kämpar för att återta ön från den svenska stormakten. Kalkbranschen växer och familjens lilla andel i Lörjebruket ger extrainkomster. Band knyts med granngårdar genom giftermål men familjebildningen kan ta sig krokiga vägar, kärleken lockar till genvägar. En kalkpatronson i Hellvi utbildar sig till lantmätare. Hans arbete med att kartera hemsocknen gestaltas i ett kapitel.

Nya hot växer vid horisonten vid ingången till 1700-talet då omvärldens makter gör gemensam sak för att förändra maktbalansen i norr.

Rika och mustiga källor har givit möjlighet att gestalta livet för familjerna på Längers och granngårdarna Sudergårde och Sajgs. Genom studier av kalkindustrins historia har samspelet mellan småfolk och bjässar i näringen kunnat skildras. Villkoren för branschen och händelser av betydelse för aktörerna vävs in i boken.

Krig och fred i kalkland är en fristående fortsättning på Det bleka guldet (2020)som utspelas kring perioden då Gotland inlemmades i Sverige. Boken nominerades av Gotlands hembygdsförbund till Årets hembygdsbok 2020.

Lars Gunnar Norén är född 1957. Efter ett arbetsliv som lantmätare ägnar han sig åt skrivande. Han har ett stort intresse för Gotland, dess natur, kultur och historia, i synnerhet kalkbruksepoken fascinerar.

Lars har rötter på ön via morfars far.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Krig och fred i kalkland : spåren av några gotländska familjer i den karolinska tiden
 2. +
 3. Det bleka guldet : en roman om en gotländsk släkt i ljuset av 1600-talets kalkindustri

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det bleka guldet : en roman om en gotländsk slä... av Lars Gunnar Norén (häftad).

Köp båda 2 för 415 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lars Gunnar Norén

 • Det bleka guldet : en roman om en gotländsk släkt i ljuset av 1600-talets kalkindustri

  Lars Gunnar Norén

  Det är 1600-tal. Jacob Länger och hans äldre bröder har i åratal drömt om att uppföra en kalkugn på sina ägor i Hellvi på norra Gotland. Tillstånd beviljas endast av den abdikerade men ännu inflytelserika Drottning Kristina eller av hennes krigisk...

 • Krig och fred i kalkland

  Lars Gunnar Norén

  Nils Länger återvänder till Gotland efter en förlisning. Hemma i Hellvi finner han en gård i sorg efter modern som just dött. Provinsen är som i alla tider strategiskt viktig och danskarna kämpar för att återta ön från den svenska stormakten. Kalk...