Sångarprinsen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Thorgny
Antal sidor
319
Utgivningsdatum
2022-08-01
Förlag
Universitets- och studenthistoriska sällskapet i Uppsala
Dimensioner
247 x 170 x 28 mm
Vikt
940 g
SAB
Kb.45
ISBN
9789152738368

Sångarprinsen

Inbunden,  Svenska, 2022-08-01
329
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Journalisten och författaren Odd Inge Skjævesland har forskat fram mycket nytt om ätten Bernadotte också som Norges kungafamilj.

Han har följt alla tänkbara och otänkbara spår för att komma under huden på den svensk-norske prins Gustaf (1827-1852). En omfattande arkivjakt i Sverige och Norge visar att myten om en känslig "sångarprins" utan intresse för politik är felaktig. Carl XIV Johans näst äldste sonson blev man som student vid Uppsala universitet.

Gustaf vann alla, fann troligen den omöjliga kärleken men miste sakta livet på en resa från Schweiz och Tyskland förbi Dannmark till Norge. På vägen ignorerade han kroppens signaler med oundviklig följd. Den unge prinsen hann ändå bli "popkung" innan han dog på det nybyggda slottet i den norska huvudstaden. Han skrev studentsången framför alla nordiska studentsånger. Den uruppfördes i Uppsala kun månader före prinsens död. Vårsången "Glad såsom fågeln" och hans egen sorgmarsch tillhör också Gustafs drygt femtio melodier av delvis hög kvalitet.

Det bernadotteska arvet är starkt inom de tre nordiska kungliga familjerna, och Gustaf kunde ärvt tronen samtidigt i Sverige och Norge. Eller kanske blivit vald till kung i ett tredje.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Sångarprinsen
  2. +
  3. Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda av Matthew Perry (pocket).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »