Läsebok för släktforskare : lär dig tyda och läsa gammal handstil (inbunden)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
87
Utgivningsdatum
2004-09-01
Upplaga
3
Förlag
Ica Bokförlag
Medarbetare
Petersson, Christer (form)
Illustrationer
ill., faksimil av dokument
Dimensioner
280 x 213 x 10 mm
Vikt
360 g
SAB
Lda,Afb
ISBN
9789153424918

Läsebok för släktforskare : lär dig tyda och läsa gammal handstil

(25 röster)  |   Läs 4 recensioner
Häftad,  Svenska, 2004-09-01

Slutsåld

Intresset för släktforskning ökar och kryper också allt längre ner i åldrarna. Amatörforskare samlas i studiecirklar och fyller arkivens läsesalar. Men det är inga lätta uppgifter man ställs inför. Att tyda de gamla arkivhandlingarna erbjuder stora problem och för dagens unga kan vanlig skrivstil vara näst intill omöjlig att tyda.

Läsebok för släktforskare är skriven speciellt med tanke på nya arkivbesökare och för studiecirklar. Bokens första del är en genomgång av den tyska skrivstilen, som ligger till grund för de varierande handstilar man möter i 1600- och 1700-talens dokument. Andra delen består av en rad autentiska handskrifter med kommentarer. Det är födelse- och vigselböcker, dödböcker och husförhörslängder, mantalslängder, bouppteckningar, domböcker och generalmönsterrullor. Andra delens nya tillägg visar olika handlingar med kommentarer från 1800-talet ur kyrkoarkivalier, juridiska samlingar och privatbrev.

Till bokens alla övningsuppgifter finns fullständigt facit. Specialuttryck som man ofta stöter på: tidsord, titlar och yrken, namn, mynt, mått och vikt, förkortningar med mera, är samlade till en nyttig uppslagsdel i slutet av boken.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Läsebok för släktforskare : lär dig tyda och läsa gammal handstil. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En användbar bok
    Ingvor Håkansson, 16 februari 2015

    Mycket bra och behjälplig vid tydning av stilarna bland annat vid läsning av bouppteckningar fr 1700-tal. Är ett bra redskap att använda i många områden när man håller på med släktforskning.

  2. Användbar!
    SolveigP, 15 december 2014

    En väl strukturerad och nyttig läsebok framför allt att tyda bokstäverna. Jag har tack vare läseboken lyckats lära mig en hel del. Kanske inte så många och långa exempel på hela sidor.

    Skulle önskar lite fler stilar från tidigare som 1500-tal och 1600-tal.

    Behövs en guide till symboler för mynt som är svårt att hitta i böckerna. Hur man skriver olika myntslag som är rätt svåra att tyda.

    Gärna också mer latin och särskilt kyrkolatin som nästan alla gamla dokument har.

  3. Du behöver Läsebok för släktforskare när du ska läsa i...
    Annette Hedefält, 11 maj 2013

    Du behöver Läsebok för släktforskare när du ska läsa i kyrkböcker från början av 1800-talet och tidigare. Författarna beskriver på ett pedagogiskt sätt de många olika bokstäverna som man förväxlar med varandra då de ser likadana ut och visar hur egenartade olika bostäver har skrivits. T.ex. att bokstaven S kan se ut på tio olika sätt i en text på fem rader.

  4. En mycket informativ och värdefull bok för alla...
    Lena Klippvik, 15 april 2013

    En mycket informativ och värdefull bok för alla släktforskare. Helt oumbärlig när det gäller att öva sig i konsten att läsa kyrkböcker och handskrifter.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av författarna

Övrig information

Hur man lär sig läsa gammal handstil, tyda kyrkböcker och andra arkivalier. Intresset för släktforskning är på stadigt uppåtgående. Folk träffas i studiecirklar och fyller arkivens läsesalar. Men det är inga lätta uppgifter man sysslar med. Redan att tyda de gamla arkivhandlingarna kan erbjuda stora problem. Läsebok för släktforskare är skriven speciellt med tanke på dessa studiecirklar och nya arkivbesökare och utgör ett utmärkt komplement till Börje Furtenbachs uppskattade handbok Släktforskning för alla. Bokens första del är en genomgång av den tyska skrivstilen, som ligger till grund för de varierande handstilar man möter i 1600- och 1700-talens dokument. Andra delen består av en rad autentiska handskrifter med kommentarer. Det är födelse- och vigselböcker, dödböcker och husförhörslängder, mantalslängder, bouppteckningar, domböcker och generalmönsterrullor.