Ordbok för släktforskare (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
256
Utgivningsdatum
2006-01-01
Upplaga
5., helt omarb. och utvidgade uppl.
Förlag
Ica Bokförlag
Medarbetare
Anderö, Henrik (medf.)
Dimensioner
256 x 178 x 20 mm
Vikt
560 g
SAB
Ld(x)
ISBN
9789153427544

Ordbok för släktforskare

(35 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2006-01-01

Slutsåld

Ordbok främst avsedd för släktforskare. Närmare 20 000 ord, vilka förekommer i exempelvis kyrkböcker och husförhörslängder, förklaras. Kapitel om yrkesbeteckningar och titlar samt genomgång av tysk skrivstil, alfabet och handstil. Reviderad och med 8 000 ord utökad upplaga.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Ordbok för släktforskare. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ordbok för släktforskare
  Eva Christina Jahrulf, 23 december 2015

  En verkligt intressant bok om man släktforskar. Ord som förekommer i gamla arkivhandlingar, t.ex. kyrkböcker, husförhörslängder. Även de gamla mynten, stycketalen m.m. Bjuder även på några vanliga handstilsvarianter. Rolig och lärorik läsning

 2. Oumbärlig ordbok
  Britt-Marie Uddling, 4 juni 2015

  I olika sammanhang möter man okända ord - inte minst när det gäller släktforskning. Här har vi fått ett utmärkt hjälpmedel!

 3. Den boken måste man ha om man släktforskar, skall...
  Merita Skoglund, 9 maj 2013

  Den boken måste man ha om man släktforskar, skall rekommendera den till andra även dom som inte forskar, den kan läsas av alla.

 4. Mycket bra att ha till hands när man släktforskar. Den...
  Anita Karlsson, 23 april 2013

  Mycket bra att ha till hands när man släktforskar. Den kan man läsa från A till Ö när man har lite tid över.

 5. Skulle ha köpt den för länge sedan. Kan läsas från A...
  Mona Blomster, 12 april 2013

  Skulle ha köpt den för länge sedan. Kan läsas från A till Ö. T ex när det är reklam på TV. Mycket användbar och i mitt tycke oumbärlig i släktforskningen.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av författarna

Övrig information

I den praktiska släktforskningen stöter man på många ord och uttryck som är föråldrade och svåra att förstå. En del av dem hittar man inte i vanliga ordböcker. Därför har denna ordbok kommit till som naturligtvis också är till stor hjälp för andra som forskar i gamla arkiv: historiker, folklivs- och hembygdsforskare m.fl.
Denna fjärde utgåva innehåller mer än 8000 nya uppslagsord, totalt finns nu närmare 20000 ord förklarade. Ord som förekommer i gamla arkivhandlingar, t.ex. kyrkböcker, husförhörslängder, domböcker, bouppteckningar, mantalslängder och militära rullor. Dessutom ryms de gamla mynten, stycketalen, längd-, yt- och viktmåtten. Gamla titlar och yrkesbeteckningar har fått en särskild förteckning i slutet av boken. Här finns en även föklaringar till latinska personnamn, latinska sifferkobinationer och en nyckel till uttal av latinska ord. Sist, men inte minst användbart, bjuder boken på en repetition av den tyska skrivstilen, både alfabetet och några vanliga handstilsvarianter.

Kent Andersson är en erfaren släktforskare, välkänd för många genom sin tjänst på Sveriges Släktforskarförbund i Göteborg. Han har tidigare publicerat flera böcker i släkt- och lokalhistoria.
Henrik Anderö var på sin tid en flitigt anlitad ledare för studiecirklar och kurser i släktforskning. Hans Ordbok för släktforskare utgör kärnan i denna nya bok, fortfarande andvänds hans Läsebok för släktforskare flitigt.