Belöning och beroende (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
118
Utgivningsdatum
2008-04-01
Upplaga
1
Förlag
Ica Bokförlag
Medarbetare
Berglind, Mona (red.)
Dimensioner
230 x 155 x 10 mm
Vikt
280 g
SAB
Oh,Do
ISBN
9789153429463
Belöning och beroende (inbunden)

Belöning och beroende

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2008-04-01

Slutsåld

Vad står belöningar för? Och hur kommer det sig att en belöning ibland övergår i ett beroende? Belöningar gör livet lite lättare att leva. Det minskar vår ångest och sänker vår stresströskel. För många är det kryddan i tillvaron. Faktum är att vi ständigt söker belöningar, gamla beprövade liksom nya och oprövade. Den här boken beskriver dels den normala reaktionen inför belöningar, dels en beroende persons reaktion. Det sker genom att fakta varvas med verkliga händelser ur en missbrukares liv. Men, inte minst, handlar boken om hur man kan bli fri från ett beroende. Belöningar finns omkring oss i det dagliga livet. Att äta god mat och att vara fysiskt nära en annan person är situationer där belöningssystemen är aktiverade. Vi belönar oss också genom olika droger eller olika beteenden. De som beskrivs i denna bok är tre vanliga belöningar, nikotin, alkohol och socker. Alla tre är förknippade med något festligt. I många sammanhang är det fritt fram att använda dessa droger, i vissa situationer uppmanas vi till och med att använda dem. Men alla klarar inte av att hantera den fria tillgången på belöningar. Beroendepersoner är ofta mycket kreativa med starka viljor och en stark drivkraft. Men de bryts så småningom ner av det belönande ämnet, och de måste därför ha professionell hjälp att hantera sitt beroende.
Charlotte Erlanson Albertsson är professor och forskare i medicinsk och fysiologisk kemi i Lund. Hon har tidigare givit ut böckerna Socker och fett på gott och ont (2004) och Mat för hjärnan (2007) på Ica Bokförlag. Anna Wingren, själv drabbad av beroend problematik, är sedan många år verksam som beroende- och beteendekonsult i Lund.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Belöning och beroende. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Intressant och informativ
    Jenny, 29 september 2012

    Kompetent författare som skriver på ett informativt och lättläst sätt. Boken ger konkret information inom området. Läsvärd.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna