(O)logiskt : varför smarta människor fattar irrationella beslut (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
245
Utgivningsdatum
2008-09-08
Upplaga
1
Förlag
Ica Bokförlag
Översättare
Cicci Lyckow Bäckman
Originaltitel
Predictably Irrational
Dimensioner
231 x 160 x 22 mm
Vikt
496 g
SAB
Docd
ISBN
9789153431169
(O)logiskt : varför smarta människor fattar irrationella beslut (inbunden)

(O)logiskt : varför smarta människor fattar irrationella beslut

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2008-09-08

Slutsåld

Vi tror att vi har kontroll över de val vi gör i livet. Vi tror att vi fattar smarta och rationella beslut. Men gör vi verkligen det? Varför håller huvudvärken i sig om vi tar en smärtstillande tablett som bara kostar några ören, men släpper om vi tar en tablett som kostar flera kronor? Och hur kommer det sig att människor som först har fått läsa upp de tio budorden sedan är ärligare än människor som inte har fått göra det - även om de vet att ingen kan komma på dem? I en serie upplysande och ofta överraskande experiment motbevisar Dan Ariely uppfattningen att vi handlar på ett i grunden rationellt sätt. Genom att varva banbrytande forskningsresultat med vardagliga anekdoter förklarar han hur förväntningar, känslor, sociala normer och andra dolda och till synes ologiska krafter förvrider vår förmåga att tänka och resonera klart. Inte nog med att vi begår simpla tankemisstag varje dag, Ariely har upptäckt att vi begår samma misstag om och om igen. Men våra reaktioner är varken slumpmässiga eller orimliga. De är systematiska och förutsägbara - vilket gör oss förutsägbart irrationella. När vi väl har förstått vår irrationalitet kan vi därför bryta oss loss ur åtminstone vissa av våra omdömeslösa tankemönster och börja fatta bättre beslut. Vare sig det gäller shopping, kostvanor, kärlek, pengar, ärlighet eller andra områden i livet kommer (O)logiskt att förändra ditt sätt att betrakta och hantera världen - ett litet beslut i taget.
Dan Ariely är professor i beteendeekonomi vid MIT (Massachusetts Institute of Technology).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av (O)logiskt : varför smarta människor fattar irrationella beslut. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Lättläst språk. Kärnfulla resonemang och bra,...
    llehs, 31 juli 2013

    Lättläst språk.

    Kärnfulla resonemang och bra, underbyggda exempel på hur människor fungerar och vad som kan driva oss till konstiga beslut.

    Helt klart tänkvärd. Jag tror att jag kommer att ha nytta av de tankar boken lägger fram och jag kommer definitivt att behålla den i bokhyllan för omläsning om några år.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Dan Ariely