Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
157
Utgivningsdatum
2011-04-08
Upplaga
1
Förlag
Ica Bokförlag
Medarbetare
Gustavsson, Lina Olivia (form) / Björner, Lisa (foto)
Illustratör/Fotograf
Lina Olivia Gustavsson
Dimensioner
248 x 197 x 16 mm
Vikt
651 g
SAB
Qcaa
ISBN
9789153436553
Sju årstider i Majas kök (inbunden)

Sju årstider i Majas kök

(11 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2011-04-08

Slutsåld

Med inspiration från årstidens närproducerade råvaror bjuder Maja Söderberg i sin nya bok på allt från torsdagsmiddagar och vintersallader till skördefest och rabarbermuffins. Det är mat med omtanke om såväl hälsa och plånbok som klimat och miljö.

I en tid när frukt- och grönsaksavdelningen i matbutiken ser likadan ut året om är det inte längre lätt att veta vilka råvaror som egentligen är i säsong. För att återuppliva denna kunskap och därigenom kunna göra klimatsmarta val inleds varje kapitel i Sju årstider i Majas kök med en årstidsanpassad klimatpyramid, som tar hänsyn till råvarornas miljö- och klimatpåverkan under året.

Klimatpyramiderna är pedagogiska modeller som fungerar som ett användbart redskap i planeringen av vardagens alla måltider, men utgör också ett vasst inlägg i matdebatten.

Uppbyggnaden är densamma som den klassiska matpyramiden: Basen består av mat man kan äta ofta, maten i mitten kan ätas ett par gånger i veckan och det som finns i pyramidens topp är mat för fest eller andra enstaka tillfällen.

Att dela upp året i fyra årstider blir ett alltför trubbigt instrument när det handlar om mat - i juli kan vi till exempel njuta av minst tio nya råvaror, som inte fanns i juni. För att göra klimatpyramiderna mer dagsaktuella och användbara har Maja därför delat upp året i sju årstider.

Hälsoaspekterna väger tungt i pyramiderna som har utarbetats i samarbete med nutritionist Camilla Gard. De är även granskade av mat- och klimatforskaren Johanna Björklund från SLU.

Bokens vackra receptbilder och inspirerande miljöbilder från grönsakslandet, svampskogen och bondgården är tagna av fotograf Lisa Björner. Matbilderna har stylats Anna Wendt.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sju årstider i Majas kök. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En trevlig kokbok med fakta och spännande recept
  Lena G, 16 oktober 2015

  Jag gillar att boken tar upp både om maten är nyttig och hur den påverkar klimatet. Det är saklig fakta och man bilr inspirerad att prova fler av våra inhemska matvaror. Recepten är inte speciellt krångliga och ingredienserna är vanliga.
  Jag kommer köpa fler exemplar för att ge bort till kompisar.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Maja Söderberg

 • Handbok för andelsjordbruk

  Maja Söderberg, Klara Mörk, Angelica Lorentzen, Anders Berlin, Matilda Svahn

  I den här handboken har vi samlat idéer, tankar och erfarenheter från andelsjordbrukare runt om i Sverige kring olika aspekter på att starta och driva andelsjordbruk. Boken berör både grönsaksandelar, honungsandelar, lammandelar och kombinationsan...