Levande industriminnen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
152
Utgivningsdatum
2005-09-01
Förlag
Bilda förlag
Illustrationer
ill
Dimensioner
225 x 175 x 15 mm
Vikt
500 g
Antal komponenter
1
SAB
P.05-c:k
ISBN
9789157477651
Levande industriminnen (inbunden)

Levande industriminnen

människorna och miljöerna

Inbunden Svenska, 2005-09-01

Slutsåld

Runt om i Sverige finns ett stort antal industriminnen som alla speglar industrialismens många gånger dramatiska epok. Idag är de uppskattade besöksmål och flera är museer.

Varje år sedan 1995 utses Årets Industriminne. De tio första pristagarna är Älvängens Repslagerimuseum i Västergötland; Ebbamåla Bruk i Blekinge; Grimeton radiostationen i Halland; Borns Bryggeri i Hälsingland; Oljeön i Västmanland; Bältarbo Tegelbruk i Dalarna; Hovermo Gårdsmuseum i Jämtland; Kyrkeby Gårdsbränneri i Småland; Kalklinbanan mellan Forsby och Köping i Södermanland och Västmanland samt Ryttarens Torvströfabrik utanför Falköping. De har alla fått priset för att de bevarar det industriella arvet från en tid som var starkt präglad av nyskapande och företagsamhet men även av hårda arbetsförhållanden.

I tio personligt hållna artiklar berättas om platsernas spännande historia. Vi möter även några av de många eldsjälar som ger liv åt det svenska industriarvet och som berättar om människorna och miljöerna.

Boken är rikligt illustrerad i färg och svartvitt med både historiska och nytagna fotografier.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Levande industriminnen

Övrig information

Upplev svensk historia genom tio levande industriminnen! Runt om i vårt land finns ett stort antal industriminnen som alla speglar industrialismens många gånger dramatiska epok. Idag är de uppskattade besöksmål och flera är museer.
Varje år sedan 1995 utses Årets Industriminne av Svenska Industriminnesföreningen. De tio första pristagarna Älvängens Repslagerimuseum i Västergötland; Ebbamåla Bruk i Blekinge; Grimeton radiostationen i Halland; Borns Bryggeri i Hälsingland; Oljeön i Västmanland; Bältarbo Tegelbruk i Dalarna; Hovermo Gårdsmuseum i Jämtland; Kyrkeby Gårdsbränneri i Småland; Kalklinbanan mellan Forsby och Köping i Södermanland och Västmanland samt Ryttarens Torvströfabrik utanför Falköping. De har alla fått priset för sina insatser för att bevara det industriella arvet från en tid som var starkt präglad av nyskapande och företagsamhet men även av hårda arbetsförhållanden.
I tio personligt hållna artiklar berättar journalisten och författaren Samuel Karlsson platsernas spännande historia. Han har träffat några av de många eldsjälar som ger liv åt det svenska industriarvet och det är för honom de berättar om människorna och miljöerna.
Som berättelsen om Johannes Andersson som nödåret 1867 skulle köpa sig en amerikakoffert på auktionen i Hovermo. På vägen dit åkte han förbi en gård som var till salu. Istället för koffert och amerikabiljett blev det en gård som genom åren präglades av uppfinningsrikedom och mångsyssleri. Eller historien om Mathias som i början av 1990-talet blåste liv i farfars fars gamla verksamhet och startade om bryggeriet för svagdricka i Alfta.
Levande industriminnen är ett samarbetsprojekt mellan Bilda Förlag och Tekniska museet. Intendent Magdalena Tafvelin Heldner har varit engagerad som faktagranskare. Boken är rikligt illustrerad i färg och svartvitt med både historiska och nytagna fotografier.