Ung på 50-talet : om förälskelser, mode och boende i en brytningstid (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2006-08-01
Upplaga
1
Förlag
Bilda Förlag
Illustrationer
ill.
Dimensioner
227 x 175 x 22 mm
Vikt
558 g
Antal komponenter
1
SAB
Oabkba-c:k.55,Kt-c.55
ISBN
9789157477675
Ung på 50-talet : om förälskelser, mode och boende i en brytningstid (häftad)

Ung på 50-talet : om förälskelser, mode och boende i en brytningstid

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2006-08-01
249
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
1950-talet var en tid då alla ännu inte hade fått del av välfärden och det moderna livet. Denna brytningstid mellan gammalt och nytt diskuterar etnologen Kerstin Gunnemark. Hon grundar sina resonemang på många livfulla berättelser av pensionärer, som på 50-talet också upplevde en brytningstid mellan ungdomsliv och vuxenvärld.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ung på 50-talet : om förälskelser, mode och boende i en brytningstid
  2. +
  3. Etnografiska hållplatser : om metodprocesser och reflexivitet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Etnografiska hållplatser : om metodprocesser oc... av Kerstin Gunnemark (häftad).

Köp båda 2 för 545 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ung på 50-talet : om förälskelser, mode och boende i en brytningstid. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Först lånade jag boken "Ung på 50-talet: om...
    Bernt Waldemarsson, 16 maj 2013

    Först lånade jag boken "Ung på 50-talet: om förälskelser, mode och boende i en brytningstid" på biblioteket i Vellinge. Jag återupplevde starkt i flera berättelser och bilder min uppväxt under 1950-talet, så levande att jag bara måste köpa boken, vilket jag också gjorde hos Bokus. Härligt att då och då ta fram den och få flashbacks. Träffar i kväll en kompis som med säkerhet kommer att få samma känslor för boken vilket kommeratt starta trevliga nostalgiska samtal. En pärla att ta fram när man umgås med vänner från samma tidsperiod.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Ung på 50-talet : om förälskelser, mode o...

Övrig information

1950-talet var en tid då många för första gången fick ta del av välfärden och det moderna livet. Kerstin Gunnemark resonerar om denna brytningstid utifrån innehållsrika berättelser, om människor och ting, skrivna av personer som var unga på 50-talet.

De berättar om personlig lycka och svårigheter att övervinna, om framtidstro och försakelser för att kunna studera. Ett annat tema är mode, nöjen och gemenskap. Många skriver om förälskelser och påfallande många gifte sig tidigt: Vi blev med lägenhet och måste gifta oss.

Texterna varvas med korta årskrönikor, som lyfter fram decenniets händelser i både smått och stort. Boken är illustrerad med berättarnas egna bilder, nyhetsfoton och reklambilder från 50-talet.

Kerstin Gunnemark, docent i etnologi vid Göteborgs universitet, har inriktat sin forskning på vardagslivets minnen och kulturarv. Hon har särskilt uppmärksammat självbiografiskt berättande förknippat med 1950-talets rekvisita och moderna miljöer.