Humle i den svenska nationella genbanken (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
162
Utgivningsdatum
2016-11-02
Upplaga
1
Förlag
SLU / Nationella Genbanken
Medarbetare
Jansson, Eva (red.)
Illustratör/Fotograf
Ingrid Henell
Dimensioner
220 x 155 x 14 mm
Vikt
377 g
SAB
Uf.045
ISBN
9789157694041
Humle i den svenska nationella genbanken (häftad)

Humle i den svenska nationella genbanken

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2016-11-02
231
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Humlen var det första växtslag som 2012 efter mångårig forskning planterades i den svenska nationella genbanken på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Under flera år har ett stort antal humleplantor observerats och analyserats innan ett slutgiltigt urval gjordes. Det är dessa utvalda humlekloner som presenteras i boken. Det är en historisk berättelse över växten i Sverige men främst en skildring av de enskilda klonerna. För varje sort presenteras humleodlingens kontinuitet på fyndplatsen som kan vara flerhundraårig.

De biologiska egenskaperna, resultaten av de kemiska analyserna av humlekotten och de genetiska populationsstudierna finns redovisade för de flesta klonerna.

Else-Marie K. Strese är genetiker och agrarhistoriker. Hon är projektledare för Sparrisuppropet inom Programmet för odlad mångfald vid Sveriges lantbruksuniversitet och intendent vid Nordiska museet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Humle i den svenska nationella genbanken
  2. +
  3. Matematik : Vad som är värt att veta

De som köpt den här boken har ofta också köpt Matematik : Vad som är värt att veta av Tony Crilly (inbunden).

Köp båda 2 för 360 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Humle i den svenska nationella genbanken. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Intressant för ölbryggare
    Tommy Lyxell, 7 oktober 2020

    Som hembryggare är det intressant att läsa om vilken humle som växer i Sverige och vilka humlesorter som passar för ölbryggning. Endast ett fåtal sorter säljs kommersiellt, men det finns många fler arter. Kanske någon humleplanta vid sommarstället passar att brygga öl på. Att artbestämma humle är dyrt, men genom beskrivningarna i boken kan man få en ungefärlig uppfattning om humlesorternas smakegenskaper.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Else-Marie K Strese

  • Humle : Det gröna guldet

    Else-Marie K Strese, Clas Tollin

    Humlen har följt människan i över tusen år. Trots det har mycket av kunskapen om humle och humleodling gått förlorad i Sverige. Vi känner grödan som smaksättare i öl, kanske även som dekorations- och medicinalväxt. Mindre känt är att dess ekonomis...

  • Kulturarvsväxter för framtidens mångfald : köksväxter i Nationella genbanken

    Else-Marie K Strese, Erik De Vahl

    I gamla trädgårdar kan man hitta köksväxter från förr. Arveväxter som varsamt gått från hand till hand, generation efter generation eller överlevare som utan någon omsorg fått klara sig på egen hand. Även om köksträdgården oftast förknippas med fr...