Pelargoner i Nationella genbanken - fönsterträd med kulturarv (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
277
Utgivningsdatum
2022-01-26
Förlag
SLU / Nationella Genbanken
Medarbetare
Persson, Helena (red.) / Henell grafisk Form (form)
Dimensioner
220 x 155 x 20 mm
Vikt
572 g
ISBN
9789157699114
Pelargoner i Nationella genbanken - fönsterträd med kulturarv (häftad)

Pelargoner i Nationella genbanken - fönsterträd med kulturarv

(7 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2022-01-26
336
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
I många hem fi nns krukväxter som vårdas ömt och som förs vidare från generation till generation. Krukväxtuppropet sökte 2009-2010 efter rumsväxter vars odlingshistoria kunde följas till före 1960. Uppropet var det sista av åtta som initierats av Programmet för odlad mångfald, Pom, Sveriges Lantbruks universitet i Alnarp. Gensvaret blev stort och 250 krukväxter, däribland 44 pelargoner, har valts ut att ingå i Nationella genbanken för vegetativt förökade trädgårdsväxter.

Pelargoner i Nationella genbanken - fönsterträd med kulturarv presenterar de pelargoner som i genbanken bevaras för framtiden. Med brev, berättelser och foton får du ta del av deras historik och du kan även läsa om personerna som en gång i tiden odlade dem. Du får också veta hur de som nu har donerat pelargonerna tagit hand om sina klenoder. Presentationen kompletteras med en utförlig sortbeskrivning.

Ett urval pelargoner som också hör till vårt gröna kulturarv får ett eget kapitel. Boken innehåller även en kortfattad översikt av släktet Pelargonium och av pelargonens europeiska historia från 1600-talet fram till sekelskiftet 1900.

Om författarna: Karin Persson är hortonom, agronomie doktor och var projektledare för Krukväxtuppropet, där hon har arbetet med den utåtriktade verksamheten, forskningen och odlingen av krukväxterna. Karin har arbetat inom Pom sedan 2001 och är idag genbankskurator för krukväxterna samt prydnadslökarna och knölarna i Nationella genbanken. Anita Ireholm är växtodlingsagronom med ett stort intresse för såväl odlade som vilda växter och har varit engagerad inom flera av Poms upprop. Hon deltog i uppstarten av Krukväxtuppropet och har sedan bland annat kompletterat dokumentationen om de insamlade växterna.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Pelargoner i Nationella genbanken - fönsterträd med kulturarv
  2. +
  3. Rosarvet i Nationella genbanken

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rosarvet i Nationella genbanken av Lars-Åke Gustavsson, Henrik Morin (inbunden).

Köp båda 2 för 1191 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Pelargoner i Nationella genbanken - fönsterträd med kulturarv. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Pelargonbok
    Ann-Mari Östberg, 16 februari 2022

    Ett väldigt bra initiativ att ge ut en sådan bok. Vacker och mycket intressant. En bok som en pelargonvän aldrig läser ut. Rekommenderas varmt!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna