Flyktkonsten (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2006-08-01
Förlag
Bokförlaget Nya Doxa
Dimensioner
180 x 150 x 20 mm
Vikt
400 g
SAB
Ibz Widforss, Gunnar
ISBN
9789157804747
Flyktkonsten (inbunden)

Flyktkonsten

(4 röster)
Inbunden Svenska, 2006-08-01
209
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Vi har inte fått in någon beskrivning av boken från förlaget. Kolla gärna upp förlagets (Bokförlaget Nya Doxa) hemsida, där det kan finnas mer information.

Passar bra ihop

  1. Flyktkonsten
  2. +
  3. Den kreativa lögnen : tolv kapitel om Glenn Gould

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den kreativa lögnen : tolv kapitel om Glenn Gould av Karl Aage Rasmussen (häftad).

Köp båda 2 för 378 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Flyktkonsten

Övrig information

I Flyktkonsten följer författaren den bortglömde svenske akvarellmålaren Gunnar Widforss som reste till USA i början av 1900-talet. Widfors hade aldrig någon fast adress, utan bodde på enkla hotell eller i tält. Han blev nationalparksmålare och hämtade sina motiv från Grand Canyon. Författaren har med hjälp av efterlämnade brev och intervjuer med sentida ättlingar byggt en underhållande berättelse. Konstnären är ständigt utfattig och tvingas ofta skriva tiggarbrev hem till den oroliga modern och hamnar alltsomoftast i tvivelaktiga umgängeskretsar. Under en period livnär han sig på att måla skyltar, han hinner också med en ¿avstickare¿ till Sankt Petersburg år 1901. Förutom den spännande levnadsteckningen får läsaren sig till livs dråpliga inslag i USAs historia, som exempelvis krigsmaktens inköp av kameler och tuggummiindustrins tidiga utveckling.

Slutligen når Widforss berömmelse och de stora akvarellmålningarna med motiv från Grand Canyon kan säljas till priser som gör det möjligt för honom att överleva. Lyckan varar dock bara något år. En vecka efter hans 50-årsdag 1929 inträffar den stora börskraschen, Widfors blir åter utfattig, dör fem år senare och förblir en obetydlig konstnär för lång tid framöver.

Flyktkonsten handlar givetvis om något mer än en enskild människas livsöde; rädslan för att skapa, rädslan att inte bli framgångsrik med det man skapar och vad det innebär att vara en förlorare. Med sin hustru reser författaren år 2005 till Grand Canyon. I Widfors fotspår möter han dagens USA. Med elegant och bitande humor återges en rad tidstypiska och absurda händelser under resan. Vid hemkomsten fortsätter han sina efterforskningar och med hjälp av tur och skicklighet rullas en överraskande nutida svensk familjehistoria upp där denne Widfors, vars målningar i USA idag köps för halvmiljonbelopp, utgör grunden för dramatiken.

I sin litterära form liknar Flyktkonsten hans förra bok Flugfällan som belönades med Vinterpriset av Samfundet De Nio och nominerades till Augustpriset 2004 i kategorin årets bästa fackbok. Flugfällan utkom i pocket i maj 2006 (En bok för alla).

Fredrik Sjöberg (f 1958) är uppvuxen i Västervik, flitig skribent i Svenska Dagbladet, sommarpratare i radio, uppskattad föredragshållare m.m.