Russinkungen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
229
Utgivningsdatum
2009-08-13
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Nya Doxa
Dimensioner
181 x 148 x 23 mm
Vikt
440 g
SAB
Lz Eisen, Gustaf,Lz Sjöberg, Fredrik
ISBN
9789157805416
Russinkungen (inbunden)

Russinkungen

(8 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2009-08-13
219
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Russinkungen är den tredje och sista delen i den svit fristående essäer vars inledande delar är Flugfällan (2004) och Flyktkonsten (2006), båda stora kritiker- och publikframgångar.

Berättelsens hjälte är Gustaf Eisen (18471940). Som vanligt kan man förstås hävda att bokens egentliga hjälte är författaren själv, men Eisen är åtminstone hans kamrat på en äventyrsfylld och minst sagt osannolik resa.

Denne man, som i barndomen var så klen att hans överlevnad ansågs oviss, kom nämligen att leva ett liv som torde sakna motstycke i vårt land. Redan 1869 skrev han en avhandling om Gotska Sandöns naturhistoria, slog sedan igenom som daggmaskforskare och var därmed en föregångare till Darwin (som han korresponderade med) och hann under tiden med att inviga sin gamle vän August Strindberg i oljemåleriets mysterier.

Eisen reste på 1870-talet till Kalifornien inte bara för att samla maskar. Han slog sig också på vinodling och skrev ett epokgörande verk om russinindustrin.

I Russinkungen fullföljer Fredrik Sjöberg en del spår från de två tidigare böckerna. Läsaren av Russinkungen får veta hur vet hur det gick med flugsamlingen, hur samlandet blev litteratur och litteraturen blev konst och hur flugorna från Flugfällan hamnade i konstvärlden.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Russinkungen
 2. +
 3. Flyktkonsten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Flyktkonsten av Fredrik Sjöberg (inbunden).

Köp båda 2 för 468 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Russinkungen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Udda berättelser
  Peter Pien, 10 oktober 2016

  Fredrik Sjöberg är en underfundig berättare och en sann samlare. Han öppnar fönster för ny kunskap inom de mest oväntade områden. Läs boken!
  Peter Pien

 2. Oumbärlig bok för Fredrik Sjöbergs supporterskara
  Lennart Upupa Nilsson, 25 juni 2014

  Den som har läst och uppskattat Fredrik Sjöbergs "Flugfällan" bör naturligtvis inte missa de två följande halvt självbiografiska böckerna i trilogin: "Flyktkonsten" och "Russinkungen". Möjligtvis är "Flugfällan" snäppet bättre än de två övriga, men de är alla tre böcker som jag med stor behållning och munterhet har läst flera gånger och kommer att återvända till då och då under resten av mitt liv. Frans G Bengtsson skrev i en essä att han hade en särskild avdelning i sitt bibliotek för böcker... Läs hela recensionen

 3. Jag älskar Sjöbergs sätt att behandla språket liksom...
  Göran Hedlund, 19 november 2013

  Jag älskar Sjöbergs sätt att behandla språket liksom hans förmåga att berätta en historia där man får följa en människas vindlande väg genom livet. Samtidigt väver han in egna upplevelser och reflexioner på ett sätt som får mig engagerad i själva berättarprocessen. Sjöbergs bok är också en bildningsresa som ger både kunskap, upplevelse och njutning. Jag läser hans bok med fascination och ofta med ett leende - gärna med wikipedia till hands.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Fredrik Sjöberg