Carl von Linnés lefnadsminnen tecknade af honom sjelf : med tillägg efter tryckta och otryckta källor (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
151
Utgivningsdatum
2004-06-01
Förlag
Adoxa
Medarbetare
Larsson, Sarah (form)
Dimensioner
215 x 150 x 20 mm
Vikt
380 g
SAB
Lz Linné, Carl von
ISBN
9789163152993
Carl von Linnés lefnadsminnen tecknade af honom sjelf : med tillägg efter tryckta och otryckta källor (inbunden)

Carl von Linnés lefnadsminnen tecknade af honom sjelf : med tillägg efter tryckta och otryckta källor

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2004-06-01
149
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Carl von Linné framstår utan motstycke då det gäller svensk natur- och vetenskapshistoria. Denna "biologins store encyklopedist" levde i en tid då en ensam forskare fortfarande kunde ha ambitionen att namnge alla kända växter och djur. Linnés ryktbarhet grundar sig på hans insatser inom den systematiska botaniken. Det så kallade sexualsystemet fick stor betydelse och blev ett praktiskt men artificiellt system för växternas indelning i släkten och arter. Han introducerade metodiken att namnge alla arter med binär nomenklatur, släkt- och artnamn, en princip som fortfarande används inom biologin.

Denna skrift med Linnéminnen, publicerad knappt hundra år efter hans död, utges nu på nytt i faksimilupplaga. Trots gammalstavningen finner vi en populärt hållen levnadsteckning som fångar tidens karaktär och uttryckssätt. Boken bygger på Linnés egna självbiografier och brev tillsammans med annan för tiden tillgänglig information. Vi får följa Linnés karriär och vetenskapliga framsteg och får inblickar i hans privata förhållanden, familj och umgänge.

I ett nyskrivet efterord av Folke K Larsson finns en rad källhänvisningar för den som vill veta mer om Linnés liv och person. Forskningen om Linné är omfattande och inte minst de angivna internetlänkarna erbjuder rika källor till fortsatta upplevelser.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Carl von Linnés lefnadsminnen tecknade af honom sjelf : med tillägg efter tryckta och otryckta källor
 2. +
 3. Mannen som ordnade naturen : En biografi över Carl von Linné

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mannen som ordnade naturen : En biografi över C... av Gunnar Broberg (inbunden).

Köp båda 2 för 368 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Carl von Linnés lefnadsminnen tecknade af honom sjelf : med tillägg efter tryckta och otryckta källor. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Frisk och levande berättelse!
  SolveigP, 5 maj 2015

  Trots att det är 1800-talets stafvning af hans lefnadsminnen, så var det riktigt roligt att läsa boken. Den har en kvalitet som nya böcker inte alltid har.
  Kul att läsa om hans tid i Holland och all berömmelse och förmåner som han fick fast hans brud satt i Falun och väntade på honom i tre långa år. I sitt eget land fick han knappast erkänsla förrän långt senare. En hel del av Linnés texter från resorna är med i boken också.
  Visst beundrar författaren Ahnfelt honom, det lyser igenom ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Arvid Ahnfelt

Bloggat om Carl von Linnés lefnadsminnen tecknade af...

Övrig information

Carl von Linné framstår utan motstycke då det gäller svensk natur- och vetenskaphistoria. Hans stora botaniska intresse förde honom in på det naturvetenskapliga fältet trots hans föräldrars uttryckliga önskemål om att han skulle läsa till präst. Denne "biologins store encyklopedist" vann ryktbarhet främst genom sina insatser inom den systematiska botaniken. Han introducerade också metodiken att namnge alla arter med binär nomenklatur, släkt- och artnamn, en princip som fortfarande används inom biologin.
Denna skrift med Linnéminnen, publicerad 100 år efter hans död, utges nu på nytt (faksimilupplaga efter 1877 års originalupplaga) inför 300-årsminnet av hans födelse. Trots gammalstavningen finner vi en populärt hållen levnadsteckning som fångar tidens karaktär och uttryckssätt. Boken bygger på Linnés egna självbiografier och brev och annan för tiden tillgänglig information. Vi får följa Linnés karriär och vetenskapliga framsteg och får inblickar i hans privata förhållanden, familj och umgänge. I en ny efterskrift av zooekologen Folke K Larsson finns en rad källhänvisningar för den som vill veta mer om Linnés liv och person. Forskningen om Linné är omfattande och inte minst de angivna internetlänkarna erbjuder rika källor till fortsatta upplevelser.