Deus ex machina (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
204
Utgivningsdatum
2006-01-01
Förlag
Antropiska Förlaget
Dimensioner
233 x 160 x 18 mm
Vikt
526 g
ISBN
9789163175633

Deus ex machina

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Kartonnage,  Svenska, 2006-01-01
225
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Mänskligheten står idag inför gigantiska problem som kan synas vara näst intill olösliga. Å ena sidan finns det oerhört rika människor, och å andra sidan bottenlöst fattiga människor som lever i träldom. De rika lever på de fattigas arbete, och jorden resurser töms och nedsmutsningen av miljön tilltar.

Världens penningsystem och ekonomier riskerar att kollapsa eftersom endast några få procent av alla pengar som finns motsvaras av realproduktion. Resten är spekulation. Denna bok handlar om ett nytt ekonomiskt system kallat tidfaktorekonomi (Tfe).

I och med att tidsrelaterad beräkning tillämpas införs en värdebas i ekonomin i form av tidsfaktorn. Värdebaser som meter, kilogram, sekund med flera (SI-systemet) används överallt inom naturvetenskapen och i den ingenjörsvetenskapliga teknologin. Men de s.k. samhällsvetenskaperna; ekonomi, rättsordning och statskunskap, måste även de bygga på värdebaser för att de inte skall vila på ett subjektivt godtycke som varierar från tid till annan. Först då blir samhällsvetenskaperna kontrollerbara, beräkningsbara och planeringsbara, vilket är nödvändigt om inte oreda skall uppstå. Bristen på värdebaser inom dessa områden är orsaken till dagens sociala kaos och ekonomiska orättvisor.

Bokens titel "Deus ex machina" betyder ursprungligen "Gud från maskineriet", vilket har sin upprinnelse i den antika teatern. När författaren till en pjäs trasslat till intrigen så att han själv inte kunde lösa problemen gjorde han det lätt för sig genom att kalla på Gud, som med sin övernaturliga förmåga kunde ställa allt till rätta. Detta skedde genom att Gud sänktes ner på scenen från ovan, alltså bokstavligen från teatermaskineriet, vilket i överförd bemärkelse betyder "Deus ex machina":

Någon som oväntat ingriper i ett låst läge och med en förbluffande enkel åtgärd löser ett till synes olösbart problem.

Författarens förhoppning är att denna bok skall bidra till att utveckla ett hedervärt samhälle och visa mänskligheten vägen från träldom.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Deus ex machina
 2. +
 3. Klokfaktorerna : 10 förmågor som förenar 100 framgångsrika ledare

De som köpt den här boken har ofta också köpt Klokfaktorerna : 10 förmågor som förenar 100 fr... av Svante Randlert (inbunden).

Köp båda 2 för 554 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Deus ex machina. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. LITEN FÖRÄNDRING - GER OSS DET GODA SAMHÄLLET!
  Brobanken, 3 april 2018

  Innovatören beskriver ett stort lurendrejeri. Hur man använder olika beräkningssätt, med olika värdebas när man räknar fram lön kontra skatt (tid när man räknar ut lön ...tid= 60 min - och procent när man räknar ut skatt, procent lika med 100).

  Vi har idag TID-LÖN....och borde rimligen också då ha TID-SKATT. Alltså... att alla bidrar exakt lika mycket i TID räknat till statens budget, alltså till vårt samhällskontrakt.
  Olika i pengar naturligtvis eftersom vi tjäna olika - MEN exa... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Karl Gustafson