Politisk korrekthet. Likriktning, åsiktsförtryck och dikotomisering
Format
Limbunden, Laminerat omslag
Utgivningsdatum
2006-01-01
Förlag
Reson Produktion
Utgivningsland
Sverige
Dimensioner
210 x 147 x 15 mm
Vikt
362 g
SAB
Ocg
ISBN
9789163176203
Politisk korrekthet. Likriktning, åsiktsförtryck och dikotomisering

Politisk korrekthet. Likriktning, åsiktsförtryck och dikotomisering

(1 röst)
Limbunden, Laminerat omslag 2006-01-01

Slutsåld

I boken beskrivs fenomenet politisk korrekthet, som analyseras i förhållande till mångkulturalismen. Författaren visar att pk-fenomenet är både en metod och en åsikt. Dessa kompletterar varandra i ett samspel där metodens uppgift är att försvara den "goda" åsikten samtidigt som kritiska åsikter undertrycks. I grunden är den politiska korrektheten ett härskarinstrument som syftar till likriktning och kontroll.

En röd tråd i boken är författarens argumentation för att den politiska korrekthetens kärna utgörs av dikotomin, som handlar om inkonsekvens förenkling. Boken syftar till at visa att ett slags dikotomiseringsprocess präglar det svenska samhället i invandringsrelaterade frågor.

Denna process är tydlig då frågan om diskriminering liksom delar av den västerländska historieskrivningen behandlas. Som framgår är såväl synen på diskriminering som vissa skildringar av historien mycket dikotoma. Kort kan sägas att den rådande synen på diskriminering innebär ett ifrågasättande av meritokratiska principer, och ytterst också av "vitheten", människor med ljus hy. Tendensen ifråga om historieskrivningen är att alla vita folk idag kollektivt skuldbeläggs för oförrätter som begåtts i det förgångna. Detta ska i sig förstås som ett led i inrättandet av det mångkulturella samhället.

Boken ger läsaren ett utmärkt instrument för att själv kunna analysera debatter, artiklar, böcker, lagar, historiska händelser mm.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Fler böcker av John Järvenpää

Bloggat om Politisk korrekthet. Likriktning, åsiktsf...