Flykten från ett folkmord (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2015-08-13
Upplaga
1
Förlag
ScandiText
Dimensioner
235 x 160 x 25 mm
Vikt
533 g
SAB
Koafh.54
ISBN
9789163192838
Flykten från ett folkmord (inbunden)

Flykten från ett folkmord

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2015-08-13

Slutsåld

I Flykten från ett folkmord får läsaren en inblick i judarnas liv i Polen och deras kamp för att överleva under den nazistiska diktaturen under andra världskriget och under kommunismen under efterkrigstiden. Läsaren får följa några polsk-judiska familjer på flykt i flera generationer, tills de slutligen bygger upp ett nytt liv i ett demokratiskt land.

Isaac, Deborah, Samuel och Hanna tvingas till livsavgörande beslut för att överleva koncentrationsläger, gettto och slavarbete. De ställs dagligen inför svåra utmaningar och lever med den tärande ovissheten om vad som hänt deras familjer och vänner. Drygt två decennier efter kriget utsätts de tillsammans med sina barn återigen för antisemitiska förföljelser. Hannas son Victor är en av flera tusen som tvingas lämna sitt hemland under den kommunistiska regimen.

Skomakarsonen Isaac från en liten shtetl i södra Polen deporteras till flera tyska arbets- och koncentrationsläger. Han tvingas delta i en flera veckor lång dödsmarsch innan befrielsen och de vita bussarna kommer.

Den unga mamman Deborah lyckas fly från gettot i Warszawa strax före upproret. I över två år håller hon sig gömd med sitt barn på den ariska sidan hos en polsk kvinna som genom att skydda dem riskerar sitt eget liv.

Den sovjetiska säkerhetstjänsten arresterar Samuel i östra Polen. Han deporteras och blir en av Stalins miljoner slavarbetare i Gulag. I över två år tvingas han bryta kol i en gruva innan livet plötsligt tar en oväntad vändning.

Vid krigsutbrottet flyr Hanna allt längre in i Sovjetunionen. När hon mister sin nyfödda dotter blir livet meningslöst, men hon vägrar att ge upp. Ensam och under mycket knappa förhållanden kämpar hon för sin överlevnad.

I slutet av 1960-talet utsätts Victor för det polska kommunistpartiets antisemitiska kampanj. Han relegeras från universitetet och är en av de tusentals polska judar som lämnar sitt hemland som statslös flykting.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Flykten från ett folkmord. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En i desa dagar viktig bok
    Carl-Åke Fahlquist (Kalix-Nyborg), 18 juli 2018

    Intressanta levnadsöden - judiska familjer på flykt öster ut, undan nazisternas Einsatzgruppen. Judar på flykt, väster ut, från sovjetiska Gulag, - efter kriget. Judar fördrivna från det kommunistiska Polen under -60 talet.

Visa alla 1 recensioner