Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2008-07-01
Förlag
Z-förlaget
Dimensioner
218 x 159 x 18 mm
Vikt
560 g
SAB
Prdd-oahb:k.55
ISBN
9789163319303
De tog flyget till medeltiden : svenskarna i Jemen (inbunden)

De tog flyget till medeltiden : svenskarna i Jemen

Inbunden Svenska, 2008-07-01
89
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
En grupp svenskar bestämde sig för att bo med sina familjer och arbeta i ett av jordens fattigaste och mest slutna länder. De beskriver sin upplevelse som att förflyttas tillbaka till medeltiden. Där skulle de införa något av det modernaste som fanns på femtiotalet - flyget.

Boken handlar om de piloter och mekaniker som arbetade i Jemen mellan 1948 och 1964 och om deras familjer och barn. Den utgör ett stycke okänd samtidshistoria och handlar om flyg, men också om människor. För flera av svenskarna och deras familjer blev vistelsen i Jemen ett stort äventyr, för en del av dem ett mindre lyckat sådant.

Bland Jemensvenskarna fanns en del färgstarka personer. Ett exempel är Thorsten Akrell, som blev känd i rikspressen när han med flygplan "enleverade" en annan mans hustru från Beckomberga sjukhus. Under kriget var han hemlig agent, bland annat i Budapest (jfr Raoul Wallenberg) och han var också inblandad i en amerikansk operation som gick ut på att kidnappa Göring. Efter kriget hamnade han som pilot hos imamen av Jemen. En annan färgstark person var "Gus" Gustafsson, den som stannade längst av alla svenskar i Jemen. Han var med om uppror, var inblandad i vapensmuggling och blev tillfångatagen av rebeller. Till sist dog han i Jemen i samband med en översvämning.

Boken baserar sig i huvudsak på intervjuer och arkivforskning och är illustrerad med ett större antal foton i svartvitt och färg, de flesta unika.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. De tog flyget till medeltiden : svenskarna i Jemen
  2. +
  3. Islamismen i Sverige - Muslimska Brödraskapet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Islamismen i Sverige - Muslimska Brödraskapet av Johan Westerholm (häftad).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om De tog flyget till medeltiden : svenskarn...