Svenska Släktkalendern 2010 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
499
Utgivningsdatum
2009-11-15
Upplaga
1
Förlag
Föreningen Svenska Släktkalendern
Dimensioner
215 x 140 x 37 mm
Vikt
820 g
SAB
Ld(p)
ISBN
9789163332180
Svenska Släktkalendern 2010 (inbunden)

Svenska Släktkalendern 2010

Inbunden Svenska, 2009-11-15
549
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Jenny Lind och andra sedelikoner nu med i släktuppslagsverket
Personer avbildade på sedlar utgör ett deltema i den här utgåvan. Sångerskan Jenny Linds samt botanikern Carl von Linnés och uppfinnaren Christopher Polhems respektive fädernesläkter, Linnæus och Polhammar, kan alltså detaljstuderas i boken. Den återstående nationalikon som finns avbildad på våra sedlar (utöver kungligheter), författaren Selma Lagerlöf, finns redan tidigare med i bokverket. Hennes släkt fanns senast med i utgåvan 1978.
Från Afrika till Ångermanland
Totalt finns 60 släkter med i boken. 25 har varit med tidigare, däribland Bratt, Bring, Dickson, Ekman (Göteborgssläkten), Engwall (familjen bakom kaffemärket Gevalia), Frisk, Hök, Kolmodin, två släkter Möller med skånska rötter, Palm (Värmlandssläkten), Wikland och Zamore. Sistnämnda är den nu levande släkt med afrikanskt ursprung som längst varit i Sverige - den härstammar från Antoin "La Fleur" Zamore, som via Frankrike kom till Sverige som lakej hos hertig Karl (sedermera kung Karl XIII) i början av 1770-talet.
35 släkter är nyinförda. Bland dem kan nämnas de släkter som bland sina medlemmar räknar litteratören och agitatorn Hinke Bergegren, en av grundarna av nuvarande Vänsterpartiet, konstnären Siri Derkert, författaren Gösta Knutsson (Pelle Svanslös-böckerna) och riksarkivarien Tomas Lidman. Dessutom hittar man Carl von Linnés mödernesläkt Broderzonius, den ursprungligen norska militärsläkten Bruun, en icke-adlig gren av ätten Hallencreutz, en gren (Jansson) av skådespelaren Anders de Wahls släkt, en utomäktenskaplig gren (Rydin) av släkten Röhss och två stora ångermanländska släkter (Dahlberg och Gidlöf), bland många andra.
Finns Din släkt med?
Utgåvan omfattar över 7.000 personer. Det rör sig om personer i Sverige med svensk eller utländsk bakgrund - och omvänt även svenskättlingar i utlandet. Personer med anknytning till Sverige, med andra ord. I släktöversikterna framgår vad de nu levande medlemmarna gör idag och hur de är släkt med varandra. Baktill finns ett register över alla ingifta. Framtill hittar man ett register över alla de 2.670 släktnamn - omfattande omkring 150.000 personer - som hittills finns med i de nu totalt 45 utgåvorna. Släktnamnsregistret finns också på hemsidan www.svenskaslaktkalendern.se. Chansen är särskilt god att på olika sätt kända släkter återfinns här - familjer som har framstående företrädare för kultur, näringsliv, politik och samhällsliv bland sina medlemmar. Men även vad man skulle kunna kalla helt "vanliga" släkter dokumenteras i den här boksviten. - Om inte just Din släkt finns med sedan tidigare, eller inte har uppdaterats på länge, är Du välkommen att medverka till att släkten blir införd. Varje pusselbit är välkommen!
Snart 125-årsjubileum
Samlingar av släktöversikter började publiceras i släktkalenderform i Sverige 1885, för icke-adliga släkters del. Verket är alltjämt begränsat till sådana släkter. (Adeln har sin motsvarande publikation, nämligen adelskalendern.) Bokens titel har skiftat från Svensk Slägtkalender (1885-1888) via Svenska Ättartal (1889-1908) till Svenska Släktkalendern, som sedan 1912 är den nuvarande titeln. Den här utgåvan är den första som innehåller ett samlat släktnamnsregister till hela följden. Därtill är det första gången som verket utges fristående, på eget förlag, av en ideell förening som bildats för ändamålet att fortsätta utgivningen.
Redaktionskommittén består av Elisabeth Thorsell, ordförande och f d redaktör för Svenska Släktkalendern, med dr Torsten Berglund, tidigare redaktör för Svenska Antavlor, arkivlektorn, fil lic Thord Bylund, länge verksam vid Landsarkivet i Härnösand, och Tomas Risbecker, ordförande för Genealogiska Föreningen och f d verkställande direktör för Sällskapet i Stockholm. Kommittén har lämnat redaktören fil kand Magnus Bäckmark ett värdefullt bistånd i arbetet med rekryterande av intresserade kontaktpersoner samt komple
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Svenska Släktkalendern 2010
  2. +
  3. Svenska Släktkalendern 2018

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svenska Släktkalendern 2018 av Magnus Bäckmark (inbunden).

Köp båda 2 för 1502 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Magnus Bäckmark