Från folkmord till självstyre : kurdernas långa väg till frihet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
188
Utgivningsdatum
2009-12-15
Upplaga
1
Förlag
Norrbagge förlag
Medarbetare
Kristiansen, Georg (foto)
Dimensioner
302 x 242 x 18 mm
Vikt
1230 g
SAB
Noaaz Kurdistan(yb)
ISBN
9789163341083
Från folkmord till självstyre : kurdernas långa väg till frihet (inbunden)

Från folkmord till självstyre : kurdernas långa väg till frihet

Inbunden Svenska, 2009-12-15
259
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
År 1992 var ett viktigt år för kurderna. Då bildades en autonom kurdisk republik inom Iraks gränser. Samma år hölls det första fria valet i Kurdistan. Sedan dess arbetar kurderna intensivt för att bygga upp en modern stat som vilar på demokratiska grunder.

Under historiens gång har kurdernas existens som folkgrupp förnekats och de har utsatts för grymma massakrer, tortyr och utrotningsförsök. De är den största folkgruppen - cirka 40 miljoner - som inte tillerkänts politisk status trots att de bor i ett sammanhållet geografiskt område. Deras land Kurdistan är delat mellan Turkiet, Iran, Irak och Syrien.

Under senare år har man kunnat se en positiv utveckling också i den turkiska delen av Kurdistan. Det har blivit mer tillåtet att tala om kurderna som en särskild folkgrupp. När en kurdisk TV-kanal började sända på kurdiska år 2009 inledde premiärminister Recep Tayyip Erdogan sitt tal på kurdiska.

Georg Kristiansen har som fotograf följt utvecklingen i Kurdistan alltsedan han år 1975 besökte området för första gången. Han har mött överlevande från gasbombningarna av Halabja, han har mött kurder som gång på gång tvingats se på när deras byar jämnats med marken och han har också fått uppleva segeryran efter befrielsen från Saddam Husseins terrorregim.

Georg Kristiansen fokuserar på utvecklingen i det autonoma Kurdistan inom Irak men belyser också andra delar av Kurdistan, förr och nu. Jamal Alemdar, representant för KDP i Europa 1971-1976, och flera andra kurder har bidragit med texter.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Från folkmord till självstyre : kurdernas långa väg till frihet
  2. +
  3. Den europeiska blicken och det lokala självstyrets värden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den europeiska blicken och det lokala självstyr... av Mats Andrén (inbunden).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Georg Kristiansen

Bloggat om Från folkmord till självstyre : kurdernas...