Drotsen Bo Jonsson Grip : välgörare och brutal imperiebyggare (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
270
Utgivningsdatum
2009-04-27
Upplaga
1
Förlag
Tryserum Gårdar förlag
Dimensioner
230 x 158 x 21 mm
Vikt
720 g
SAB
Lz Bo Jonsson Grip
ISBN
9789163345081
Drotsen Bo Jonsson Grip : välgörare och brutal imperiebyggare (inbunden)

Drotsen Bo Jonsson Grip : välgörare och brutal imperiebyggare

Inbunden Svenska, 2009-04-27

Slutsåld

Drotsen Bo Jonsson Grip (ca 1330-1386) är en av de gåtfullaste och mest sammansatta personligheterna i svensk historia. Han var rikt begåvad inom många områden och ägde en ljus och generös sida, men även en mörk och skrämmande. Han var den store välgöraren och donatorn och biskoparnas gunstling, samtidigt som ingen eller ingenting fick stå i vägen för hans obegränsade förvärvsbegär.

Bo Jonsson blev tidigt den siste folkungen kung Magnus Erikssons nära förtrogne och överbefälhavare, men var ändå med om att tränga honom av tronen och istället bana väg för dennes systerson Albrekt av Mecklenburg, "Ormungen" kallad av heliga Birgitta, som var drotsens släkting och ideolog. Bo blev snart kung Albrekts högste ämbetsman, dvs drots och överdomare i hela det svensk-finska riket och kungens like eller överman i mycket.

Drotsen ägde jordegendomar i 340 socknar och skapade storgods som t.ex. Bjärkaholm (Bjärka-Säby), Vinäs och Gripsholm, som han gav namn efter sitt släktvapen. Dessutom disponerade och styrde han med hårda nyper genom pantförläningar över halva Sverige och hela Finland, och han var sannolikt vid sin död den rikaste privatpeson som någonsin levt i vårt land.

Recension i Smålands Tidningen: "Jag anser att författaren lyckats väl. Visst tar han ut svängarna, men frestelsen att bli alltför yvig har han inte fallit för." "Efter att ha läst denna spännande berättelse kan man nog fastslå att han lyckades över hövan."
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anders Bockgård