Heliga S:ta Gertrud av Nivelles i Lunds Stift : en historisk pilgrimsresa i modern tid (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
40
Utgivningsdatum
2009-12-31
Upplaga
1
Förlag
Artes Liberales AB
Dimensioner
210 x 147 x 4 mm
Vikt
100 g
SAB
Cm.04
ISBN
9789163360565
Heliga S:ta Gertrud av Nivelles i Lunds Stift : en historisk pilgrimsresa i modern tid (häftad)

Heliga S:ta Gertrud av Nivelles i Lunds Stift : en historisk pilgrimsresa i modern tid

Häftad Svenska, 2009-12-31
95
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Hon var ett av medeltidens viktigaste och mest populära helgon, och helgonkulten kring S:ta Gertrud bidrog starkt till missionsprocessen och det tidiga kristnandet av Norden. Bland annat uppfördes Gertrudskapell längs kusterna av tyska köpmän, och Gertrudsmässan kom att firas i alla skandinaviska stift. Idag, konstaterar författaren i sitt förord, är hon nästan bortglömd.

Detta är den hittills enda beskrivningen av S:ta Gertrudsplatser i Lunds Stift, i form av kyrkor invigda åt henne, kalkmålningar och föremål, vilket är tänkt att utgöra både en historiskt viktig analys, och en grund för nya, möjliga pilgrimsvägar. Gör gärna stopp längs vägarna och besök S:ta Gertrud, pilgrimernas eget skyddshelgon, för en enskild andakt!

Skriften innehåller bland annat en hagiografi över vad som är känt om S:ta Gertrud som person och helgon, hur man känner igen henne på avbildningar, och kring vad man vet om hennes kloster i Nivelles i nuvarande Belgien.

I skriften har författaren genom ett grundligt arkivarbete identifierat såväl kända som okända Gertrudsplatser och föremål i Lunds Stift, och dokumenterat dem i ord och nytagna bilder. Även bilder på gamla, nu rivna, kyrkor har letats fram i arkiven. Alla platserna finns utsatta på en karta, och det finns enkla resebeskrivningar i texten. En tabell visar överskådligt vad som finns/funnits på de olika platserna.

Skriften är en unik dokumentation över S:ta Gertrud och hennes speciella betydelse för Lunds Stift, och den kan användas av hembygdsforskare, pilgrimsresande, kyrkvärdar, i studiecirklar och i andra sammanhang, där man är intresserad av hur lokalhistoria kan knytas ihop med världshändelser.

Författaren, Dafvid Hermansson, KmstkGAO, är fyrfaldig filosofie magister i bl.a. historia, teologi, kulturgeografi, språk- och beteendevetenskap. Han har lång erfarenhet av forskning och utbildning, och arbetar sedan många år som organisationskonsult, forskare, föreläsare, översättare, handledare och lärare. Han har tidigare publicerat material om bl.a. första världskriget, svensk medicinhistoria och metaforernas inverkan på tankevärlden. Utnämnd 2002 till Kommendör med stora korset af Kongl. Gustaf Adolf Orden för "framstående humanistisk forskning". Orden är Sveriges äldsta, stiftad Anno 1634.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Heliga S:ta Gertrud av Nivelles i Lunds Stift : en historisk pilgrimsresa i modern tid
  2. +
  3. Levd religion. Det heliga i vardagen.

De som köpt den här boken har ofta också köpt Levd religion. Det heliga i vardagen. av Katarina Plank, Daniel Enstedt (inbunden).

Köp båda 2 för 325 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Heliga S:ta Gertrud av Nivelles i Lunds S...