Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
488
Utgivningsdatum
2008-05-01
Upplaga
2
Förlag
Moment förlag
Dimensioner
235 x 160 x 40 mm
Vikt
780 g
SAB
Cn,Cks,Ohfb
ISBN
9789163371806

Sektbarn : ett reportage om de utvalda för paradiset

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2008-05-01
157
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Maja tvingades knacka dörr och predika jordens undergång.

Agnes levde hela tiden med skräcken för demoner.

Leo blev bortgift som sjuttonåring och hans uppväxt fylldes av djävulsutdrivningar och hot.

Sandra utsattes för misshandel och grov omsorgssvikt, isolerades från omvärlden och fråntogs sina grundläggande mänskliga rättigheter.

Christoffer skickades ensam som sjuåring till sektens skola i Indien, där han utsattes för fysisk och psykisk misshandel under flera år.

Jennifer separerades från sin familj och flyttade mot sin vilja runt hela världen i isolerade kollektiv, utsattes för systematisk misshandel och förvägrades grundläggande utbildning.

Varje intervjuavsnitt avslutas med en faktadel om respektive sekt.

Här berättar också personer med kunskap från sekter, religiös fundamentalism och extrema grupper om sina erfarenheter, liksom representanter för polis, rättsväsende, psykiatri, stödverksamheter samt svenska och norska Rädda barnen.

I teoriavsnitten görs en grundlig genomgång av forskning, svenska och internationella utredningar, jämförelse mellan sekter i relation till Barnkonventionen och BBiC - Barns behovs i centrum.

Här beskrivs dessutom flera uppmärksammade internationella sekthändelser med ett barnperspektiv, där barnen ofta har glömts bort av samhället och i medias rapportering.

Sektbarn är en akut varning om vad som kan hända när fundamentalistiska grupper isolerar sig utan insyn och på egna villkor uppfostrar barn.

Charlotte Essén, född 1957, är författare och frilansjournalist med inriktning på medicin, och har mångårig erfarenhet som skribent, bland annat Dagens Nyheter.

Hon har tidigare skrivit boken Samtal i självhjälpsgrupp-få kraft och stöd av andra i samma situation (2003, Wahlström & Widstrand), samt är medförfattare till boken Stödgrupper för barn och ungdomar(2008, Studentlitteratur).

'En väldigt viktig och väldigt stark bok. Vill du veta något om sekter, rekommenderar jag Sektbarn av Charlotte Essén.'

SVT, Magnus Utvik, Gomorron Sverige 2008-11-18

'Journalisten Charlotte Essén har i standardverket Sektbarn visat med vilken naivitet de här frågorna hanteras av svenska myndigheter.'

EXPRESSEN, Ulrika Kärnborg, 2015-03-27

'Med sällsynt djup förståelse, bredd och kunskap. Också faktaavdelningarna har hög klass; pedagogiska, överskådliga och med sällsynt djup förståelse, bredd och kunskap.'

GEFLE DAGBLAD, Lena Thomsson, 2009-03-19

'I Charlotte Esséns omfångsrika reportage får vi möta ett antal personer som har vuxit upp i sekter. Det är en uppfostran som bara kan beskrivas som fysisk och psykisk barnmisshandel.

Det Essén beskriver är toppen på ett isberg. Ingenting tyder på att den hänsynslösa hjärntvätten av barn är på väg att minska. Tvärtom. Religionsfriheten är heligare än FN:s barnkonvention.'


EXPRESSEN, Nils Schwartz, 2008-05-12

'En bok som andas pionjärarbete. Hon är glasklar i sina analyser av hur sekter ofta påverkar barn väldigt negativt.'

NORRKÖPINGS TIDNINGAR, Ola Wihlke, 2008-06-11

'Skriven med driv och stort engagemang.'

SYDSVENSKAN, Karin Rebas, 2008-05-12

'I religionens källarvåning hålls barn emotionellt fängslade genom fundamentalistiska system.

Charlotte Essén visar hur sekter är helt oförstående till vad barn är och behöver. Hon är kritisk till såväl den psykiatriska vården som socialtjänsten, vilka hon menar inte förstår de dilemman som sektbarn bär med sig i livet.

Charlotte Essén har skrivit ett gediget reportage om ett ämne som ofta glöms bort.'


CORREN, Jakob Carlander, 2008-06-19

'Sektbarn är en innehållsrik, intressant och nyttig bok.'
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sektbarn : ett reportage om de utvalda för paradiset
 2. +
 3. Tillbaka till Rosengård

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tillbaka till Rosengård av Tove Lifvendahl (pocket).

Köp båda 2 för 236 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sektbarn : ett reportage om de utvalda för paradiset. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra och upplysande
  Carl-Henrik Knutsson, 21 maj 2014

  Bra upplysning om det jag redan misstänkte. Bra, djupa intervjuer. Skrämmande skildringar om hur man kan fastna i sekter och tvingas stanna kvar.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Charlotte Essén

 • Sektbarn

  Charlotte Essén

  Vad händer med barnen i slutna grupper? Frågan är viktig och i allra högsta grad berättigad. När fundamentalistiska eller extrema grupper isolerar sig och stänger ute samhället finns plötsligt ingen insyn i barnens vardag och uppfostran. Ofta leve...