Utresetillstånd (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
257
Utgivningsdatum
2012-03-08
Upplaga
1
Förlag
Arabela förlag
Medarbetare
Andersson, Mikael (form)
Dimensioner
180 x 125 x 20 mm
Vikt
280 g
ISBN
9789163397769
Utresetillstånd (häftad)

Utresetillstånd

Häftad Svenska, 2012-03-08
229
Skickas inom 7-10 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
"Varför fick människorna i Östeuropa inte resa? Varför fick de inte lämna landet? Vad var myndigheterna rädda för? Var det överhuvudtaget något som var rätt med det? Som liten tyckte jag att det var rätt att pappa till slut, efter många turer till polismyndigheten, fick möjlighet att resa till faster. Men jag minns också från min barndom och mina tonår att detta med utresetillståndet var som en ritual i vår familj, det var helt enkelt ett tillstånd som jag levde i."

"Det roliga kring utresetillståndet började redan hemma vid köksbordet. Vi kunde sitta långa kvällar och planera och planera för den närstående resan. Vi visste inte säkert om resan skulle bli av eller vilka som skulle få resa. Dessa förberedelser påbörjades ett eller halvtannat år innan resan eventuellt till slut skulle kunna bli av. Utresetillstånd beviljades i första hand för de medborgare som hade direkta blodsband till de personer som skickade inbjudan, men även de som var ingifta i familjen och deras gemensamma barn omfattades av denna lag."

Hösten 1989. Murarna faller genom hela Europa och frigör en värld som legat dold för omvärlden under flera decennier. Katarina Levitsky lever sig in i händelseut-vecklingen från sin exil i väst. Gradvis eroderar även hennes egna mentala murar och en svunnen tid börjar komma upp till ytan.

Eva Franko är född i f. d. Tjeckoslovakien. Hon växer upp i Slovakien under den kommunistiska diktaturen liksom huvudpersonen i Utresetillstånd. Efter avslutade gymnasiestudier och det definitiva avslaget på ansökan till högskolestudier lämnar Eva hemlandet och bosätter sig i Stockholm. Eva påbörjar universitetsstudier i Stockholm och fortsätter senare i Paris. Så småningom lägger hon fram en doktorsavhandling i psykologi vid Stockholms universitet, där hon under några år fortsätter att arbeta som lärare och forskare. Utresetillstånd är Evas skönlitterära debut och är första boken i en trilogi om Katarina Levitsky. Eva Franko arbetar och bor i Stockholm.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Utresetillstånd
  2. +
  3. Fjärilens vingslag

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fjärilens vingslag av Eva Franko (häftad).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Eva Franko

  • Fjärilens vingslag

    Eva Franko

    "Katarinas historia börjar i ett litet samhälle vid Karpaternas fot, långt borta i Östeuropa, där doften av nyslaget gräs om somrarna tränger sig in genom näsborrarna. Den doften är för alltid förknippad med barndomen och därför känner Katari...

Bloggat om Utresetillstånd