Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
512
Utgivningsdatum
2012-01-31
Upplaga
1
Förlag
Klocktornet Media
Dimensioner
275 x 220 x 36 mm
Vikt
1890 g
SAB
Rbv,796.48
ISBN
9789163700859
Vägledning till solskensolympiaden (inbunden)

Vägledning till solskensolympiaden

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2012-01-31

Slutsåld

Vägledning till SOLSKENS-olympiaden

Under mer än tre år har författaren och historikern Åke Jönsson forskat i hur det gick till när Sverige fick de olympiska spelen 1912 och hur Stockholms Stadion kom till. Det var Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande (SCIF) med Viktor Balck i spetsen som genom ett intensivt ideellt arbete såg till att spelen hamnade i Stockholm och Sverige. Det var också SCIF som initierade och byggde den olympiska arenan Stockholms Stadion.

Systematiskt har Åke Jönsson gått igenom över 20 hyllmeter olympiskt material, något som författaren beskriver så här: Genom att vända blad på blad, läsa och granska, dag efter dag, har de olympiska spelen i Stockholm 1912 gått att rekonstruera. I detalj på detalj har bilden växt fram av ett gigantiskt organisationsarbete, grundligt men också i många fall häpnadsväckande framsynt.

Åke Jönssons arbete har mynnat ut i en unik bok på över 500 sidor som i ord och bild skildrar de femte olympiska spelen 1912 på ett sätt som det aldrig gjorts. Själva tävlingarna är inte det centrala i boken, fokus ligger i stället på förspelet, från ansökan om att få arrangera OS till Centralföreningens byggande av Stadion, de ständiga ekonomiska svårigheterna och hur tävlingarna, såväl praktiskt som regelmässigt, organiserades samt hur man valde lämpliga tävlingsplatser och förberedde den svenska olympiatruppen.

Boken innehåller förstås mycket Stockholmiana. Inför den olympiska sommaren 1912 restes krav på en femdubblad vaktparad och polismästaren fick 55 nya polistjänster för att hantera en befarad invasion av internationella ficktjuvar. Författaren August Strindberg ville att Stadion även skulle omvandlas till en plats för kulturen.

Med Vägledning till SOLSKENS-olympiaden har Åke Jönsson skapat ett standardverk som bjuder alla historie- och idrottsintresserade på kvalificerad nöjesläsning om OS 1912. 
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Åke Jönsson