Räfsö : i världskrigets skugga (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
517
Utgivningsdatum
2013-10-04
Förlag
Vulkan
Dimensioner
210 x 150 x 20 mm
Vikt
663 g
SAB
Kdd
ISBN
9789163706462

Räfsö : i världskrigets skugga

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2013-10-04
242
 • Skickas från oss inom 3-6 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
DEL I, SOMMAREN 1939 presenterar ön med dess färgstarka invånare och deras vardagsliv med glädje och sorg. Det berättas om kärlek i olika skepnader, barnens lekar och ungdomars idrotter, sjömäns slagsmål och skeppsredarens vidlyftiga affärer och skärgårdsdoktorn och hans goda rikssvenska vän. Sommaren är vacker - som alla somrar på trettiotalet. På hösten smyger sig världens oro även på sig till ön. Tyskland anfaller Polen, Storbritannien och Frankrike förklarar krig mot Tyskland, Sovjet ockuperar de baltiska länderna och inkallar den finska regeringen till Moskva för överläggningar om Leningrads säkerhet. På ön visste man att nu är det allvar. En stark tro, att Tyskland skulle hindra Sovjet att anfalla, var obönhörligt slut. Finland stod ensam i stormen. DEL II, KRIGET 1939-1945 inkallas de unga männens till extra repövning i augusti och därefter till det så kallade Vinterkriget, därpå det följande Fortsättningskriget och kriget mot tyskarna. Öns skola stängs. De manliga lärarna, poliserna liksom alla 19-42 åriga män befinner sig någonstans vid Östra gränsen. Hemma tar kvinnorna över. Ransoneringar, karelska flyktingar, krigsinvalider, hjältebegravningar följer kriget som alltid. Kärleken i olika former lever dock vidare. Den så kallade "Vinterkrigsandan" föddes bland folket. Återuppbyggnad, livet och hoppet om bättre morgondag går dock - som alltid - vidare. Finland blev kvar som demokratisk republik.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Räfsö : i världskrigets skugga
 2. +
 3. Sargade själar : de finska soldaternas krigstrauman 1939-1945

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sargade själar : de finska soldaternas krigstra... av Ville Kivimäki (inbunden).

Köp båda 2 för 558 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Räfsö : i världskrigets skugga. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket bra!
  Berit, 15 februari 2014

  Minnen från mina morföräldrar i Räfsö väller fram. Känner igen namn och platser. Även den som inte har haft kontakt med Räfsö och dess invånare kan få en fantastisk inblick i krigets skugga på en liten ö i Bottenhavet. Hoppas boken kommer/har kommit ut på finska så mina släktingar också kan läsa den.

 2. Boken beskriver vanligt folks liv i ett...
  Stellan Waldenström, 28 maj 2013

  Boken beskriver vanligt folks liv i ett skärgårdssamhälle på ett bra sätt och de därifrån inkallade till vinterkriget på ett realistiskt vis. Trevligt att få läsa på svenska från en ö där många svenskspråkiga levt förr och det ännu finns några kvar.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Esa Salmi

 • Spridda minnen från 50-60 talets Kockums varv

  Esa Salmi

  Tillägnas mina vänner, Hardy, Erik och Paul och min bror, Ismo. Ett kort utdrag ur boken: "På hösten 1949 fick jag anställning på Kockums Varv i Malmö som praktikant på utrustningsavdelningen. Till min första förarbetare utsågs en smålurig 60...