Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
282
Utgivningsdatum
2012-09-27
Upplaga
1
Förlag
Marell förlag
Dimensioner
215 x 145 x 20 mm
Vikt
460 g
SAB
Hc
ISBN
9789163708619
Bortvald (häftad)

Bortvald

(10 röster)  |  Läs 9 recensioner
Häftad Svenska, 2012-09-27

Slutsåld

Boken "Bortvald" är baserad på verkliga händelser och handlar om flickan Marlen, som växer upp tillsammans med sin syster, mamma och pappa i Norrköping.

Marlens barndom är präglad av osäkerhet, föräldrarnas ständiga maktmissbruk gör att hon hela tiden får trippa på tå, och när Marlens farmor plötsligt dör en julafton, så rämnar familjen samman.

Marlen får utstå både övergrepp och våldsamheter, och när hennes mamma begår en brottslig handling och förskjuter sin dotter, så vänder sig Marlen till de sociala myndigheterna för att få hjälp med att lappa ihop relationen. Mamman lyckas dock snärja myndigheterna, och de avfärdar Marlen som en lögnerska. Mamman vill inget mer ha att göra med sin dotter, och myndigheterna beslutar att den då tolvåriga Marlen ska placeras på fosterhem. Där tvingas hon anpassa sig till främlingar och en ny stad och hela hennes värld faller samman. Hon brottas dagligen med ofantliga rädslor och bär ofta på självmordstankar.

Nu börjar en svår kamp, på liv och död, emot en kall och grym vuxenvärld som gång på gång sviker Marlen - som bara söker efter bekräftelse och kärlek ....

"Bortvald" är Helen Lindells debutbok och är första delen av två. Berättelsen är baserad på verkliga händelser.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Bortvald. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Bortvald är en fantastisk bok som man inte kan släppa...
  albert K, 2 maj 2013

  Bortvald är en fantastisk bok som man inte kan släppa i första taget. Är mäkta imponerad över det bildtalande sätt författaren lyckats skriva med.

  Rekommenderar dig att läsa oavsett ålder och kön.

 2. Man är där Marlen i boken är
  Åsa Karlsson , 8 februari 2013

  Jag läser massor av böcker varje år men få gånger stöter jag på en bok som man inte kan lägga ifrån. Bortvald kan du inte släppa en sekund! Jag lovar. Det är som många skriver en stark bok. Man är där på något vis. Helt uppslukad och hänförd och tagen är jag . .

 3. Dålig svenska
  Bokslukare i Göteborg, 18 januari 2013

  När man läser en bok ska texten flyta oavsett handling. Det gör den absolut inte här.

  Experimenterande kan tillåtas, men inte slarvfel på var och varannan sida (kaffebrygga, vad är det?) och grammatiska fel. I hela boken används genomgående formen sittandes, gråtandes. Det är en verbform som är talspråklig, reglerna kan ha tänjts på idag, men jag har aldrig läst en roman där denna form används. (Läser två böcker/vecka) Det heter sittande, gråtande osv.

  Jag stoppas hela tid... Läs hela recensionen

 4. Berörd

  Boken berörde mig starkt, så starkt att jag inte lade från mig boken förrän jag läst den från pärm till pärm. Jag berörs av hur orden, minnen, berättelsen, sorgen, tomheten, ilskan förmedlas till mig som läsare. Jag berörs av hur grymt samhället kan vara mot barn idag. Det är nog det värsta våldet vi kan göra mot ett barn eller människa att inte lyssna på och att inte tro på. Att inte ge sig tid att se. Detta handlar boken om och jag rekommenderar alla att läsa den av hela mitt hjärta. Jag ser fram mot fortsättningen.

 5. Berörd!
  ewha12, 9 december 2012

  Att läsa Bortvald är att UPPLEVA det Helen upplevde!

  Sällan eller aldrig har en bok berört mig så. I varje ord, i varje kapitel känner jag vad Helen kände. Känner för och med henne.

  Känner också så starkt det där att till slut ifrågasätter man sig själv, om "alla" säger att det är på ett visst sätt så är det nog så, varför är jag då den enda som inte har fattat det?

  Att efter gång på gång ha blivit, inte bara sviken, utan också söndersmulad och tillintetgjord och o... Läs hela recensionen

 6. Bortvald, en av de bästa jag läst
  Eva L, 8 december 2012

  Jag tycker alla ska läsa Helen Lindells bok Bortvald. En bok som tar dig med på en resa helt, för mig, ofattbar. En bok som får en att inse att man överlever det mesta bara man inte tappar önskan att leva. En bok om ondska, svek och vemod om kärlek och lycka.
  En emotionell berg och dalbana och när man tror att nu är det över så tar den fart igen.
  Den griper tag, naglar sig fast, får tårar att trilla och frågor att växa. Hur stark kan en människa egentligen vara?
  Att läsa denna bok... Läs hela recensionen

 7. Bortvald
  A-L, 7 december 2012

  En mycket slarvigt och osammanhängande skriven bok. Som läsare får man ingen helhet av berättelsen. Författaren borde tagit hjälp av en korrekturläsare.

 8. Betyg: 3,5 av 5
  Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg (Farsta / Stockholm), 29 november 2012

  En gripande och välskriven dokumentär roman om ett barns, och så småningom en vuxen kvinnas, kamp för att få kärlek och bekräftelse.

 9. Bortvald - Ett barn som inte fanns
  Eva , 31 oktober 2012

  Bortvald är den oerhört tragiska historien om flickan Marlen, som växer upp tillsammans med sina föräldrar i Norrköping. Marlen får utstå både psykisk och fysisk misshandel i hemmet, och föräldrarnas ständiga maktmissbruk gör Marlen till en mycket osäker och rädd flicka.

  När Marlen äntligen tar sig upp till de sociala myndigheterna för att berätta om missförhållandena så blir hon misstrodd. Det är istället Marlen som blir anklagad för att ljuga och hitta på, och hennes mamma säger s... Läs hela recensionen

Visa alla 9 recensioner

Bloggat om Bortvald