Min bok : hantera bipolär sjukdom med kognitiv beteendeterapi (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
112
Utgivningsdatum
2012-07-11
Förlag
Carema Hjärnhälsan
Dimensioner
240 x 170 x 9 mm
Vikt
305 g
SAB
Vlaab,616.8527
ISBN
9789163711879
Min bok : hantera bipolär sjukdom med kognitiv beteendeterapi (inbunden)

Min bok : hantera bipolär sjukdom med kognitiv beteendeterapi

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2012-07-11

Slutsåld

Bipolär sjukdom är ofta svårbehandlad. Det finns idag effektiva läkemedel, som verkar för att stabilisera extrema skiftningar i stämningsläge som råder vid sjukdomen. Det krävs ofta många korrigeringar för att uppnå goda behandlingsresultat och inledande framgångar kan leda till bakslag. Läkemedelsbehandling är idag den vanligaste behandlingen för att förebygga återfall.

Under 1990-talet utvecklades intresset för psykoterapi, familjeintervention och psykoedukation i samband med insikten att läkemedelsbehandling inte var tillräcklig. Kliniska erfarenheter visar att personer med bipolär sjukdom ibland gör avbrott i läkemedelsbehandlingen. Flera avbrott i behandlingen ökar risken för nya insjuknanden, vilket leder till ökad sårbarhet på sikt.
Förebyggande läkemedelsbehandling minskar sårbarheten, men eftersom effekten sällan är hundraprocentig kan nya sjukdomsperioder ändå utvecklas. Att känna igen tidiga tecken på sjukdomssymtom och utveckla en handlingsplan för hur man ska motverka att symtomen förvärras är av stor vikt. Det är viktigt att ha god kunskap om sjukdomen och att kartlägga specifika drag som kännetecknar individens sjukdomsbild.

Psykologisk behandling vid bipolär sjukdom syftar till att öka individens färdigheter att hantera sina symtom.
Forskningen har visat att interventioner inom kognitiv beteendeterapi (KBT) har god behandlingseffekt vid bipolär sjukdom. Studier visar att KBT som behandlingstillägg är effektivt för att förebygga och förhindra återfall i mani, hypomani och depression. Det finns även stöd för att KBT- behandling i kombination med läkemedelsbehandling ger ökad social funktion, bättre behandlingsföljsamhet, ökad livskvalitet,
längre tid till återinsjuknande samt minskad svårighetsgrad av symtom (Scott & Stradling, 1990). En studie av Jan Scott (2006) visade att personer som hade haft mindre än tre maniska perioder fick effekt av KBT- behandling, medan personer med mer än tre maniska perioder inte skilde sig från kontrollgruppen. Efteranalyser av studien har gett ny och värdefull kunskap om vikten av att tidigt påbörja KBT- behandling. Vi som psykologer intresserade oss för hur psykologiska behandlingsmetoder kan vara ett komplement till farmakologisk behandling.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Min bok : hantera bipolär sjukdom med kognitiv beteendeterapi. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. upplysande
    Alexandra, 9 mars 2015

    Viktig information och kartläggning för oss med bipolär sjukdom. Man lär sig kartlägga sina sjukdomsperioder och tidiga varningssignaler för depression eller hypomani/mani

Visa alla 1 recensioner