Sköldkörteln och mitokondrierna : samverkan och betydelse för individ och folkhälsa (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
116
Utgivningsdatum
2013-12-05
Upplaga
1
Förlag
Heros Care
Illustratör/Fotograf
Annika Röhl
Dimensioner
206 x 147 x 10 mm
Vikt
225 g
SAB
Veo
ISBN
9789163740534
Sköldkörteln och mitokondrierna : samverkan och betydelse för individ och folkhälsa (häftad)

Sköldkörteln och mitokondrierna : samverkan och betydelse för individ och folkhälsa

(19 röster)  |  Läs 8 recensioner
Häftad Svenska, 2013-12-05

Slutsåld

Många patienter berättar om symtom som deras läkare menar "inte finns" om symtomen inte kan förklaras med blodanalyser eller annan undersökning. Patienterna riskerar därför att hänvisas runt inom sjukvårdsapparaten från vårdcentral till olika specialistmottagningar som neurolog, medicin-, ortoped-, smärt-, reumatologi- och psykiatrisk mottagning.
"Läkarna baserar som regel sin diagnostik av sjukdomar på en syntes av patientens beskrivna symtom, objektiva fynd vid fysisk undersökning av patienten, objektiva fynd vid laboratorieanalyser av blod eller vävnad och fynd vid bildåtergivande undersökningar som röntgen eller ultraljud. De objektiva undersökningarna väger oftast tyngst.
Saknas samband mellan symtom och objektiva fynd så uteblir ofta diagnos och patienten får ingen adekvat behandling. Inte sällan blir resultatet att doktorn antar att det är psykiska orsaker till patientens upplevelser och ger behandling därefter, vanligen psykofarmaka.
Hypotyreos d v s underfunktion i sköldkörteln är ett vanlig tillstånd som kan avslöjas i blodprover. Ännu vanligare, och som inte avslöjas med blodprov, är bristande sköldkörtelhormonfunktion inne i cellerna. Detta får konsekvenser för cellernas mitokondrier vilket leder till en minskad energiproduktion. Bristande energiproduktion påverkar ett stort antal kroppsfunktioner och har, förutom att det leder till ett snabbare åldrande, skadliga effekter på vår hälsa. Sjukvården saknar i dag enkla, objektiva metoder för mätning av mekanismerna bakom och konsekvenserna av mitokondriella funktionsdefekter i våra celler.
Helena Rooth Svensson redovisar här på god vetenskaplig grund mekanismerna bakom utvecklingen av de sjukdomar som följer vid nedsatt energiproduktion i cellerna. Författaren förklarar orsaken till att det medicinska etablissemanget, på grund av uppfattade normala blodvärden, under lång tid kunnat förbise hela detta sjukdomskomplex.
Boken borde ingå som ett obligatorium i läkarutbildningen och även spridas till de läkare som vanligtvis först kommer i kontakt med patienter med denna och liknande åkommor, nämligen primärvårdsläkarna."
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Sköldkörteln och mitokondrierna : samverkan och betydelse för individ och folkhälsa. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Ett måste...
  Fru Andersen, 5 april 2018

  ...för alla med sköldkörtelproblem! Allt blir så solklart, trots att jag inte är läkare. Den är lättläst, även för icke läkare.
  Läs den =)

 2. Bör läsas av de flesta
  Bengt Kronberg, 20 februari 2017

  Mycket intressant och välskriven bok, som tar upp mycket vi inte får höra av våra läkare. Dessutom är boken illustrerad med fantastiska välgjorda illustrationer.

 3. Sköldkörteln
  gun hilmerby, 16 maj 2016

  Mycket bra, kräver dock lite kunskaper om biokemi för att ge full utdelning och förståelse för orsak och verkan i detta komplicerade förlopp.

 4. Hypotyreos eller reumatisk värk?
  J:ett, 18 januari 2016

  Det tar i snitt 17 år för läkarna att ta till sig nya upptäckter som forskarna tagit fasta på. Detta innebär att minst en generation till kommer att missa T3 (Liothyronin) i kombination med T4 (Levaxin) pga att läkarna inte fått fortbildning i ämnet. Spelar mindre roll om de är endokrinologer eller allmänläkare. Patienter ska få vara delaktiga i sin behandling, vilket regeringen nu tagit fasta på. Du kan själv göra skillnad.

  Utan kombobehandling kvarstår trötthet, myxödem, ryggont, ... Läs hela recensionen

 5. Så bra!
  Sara, 6 januari 2016

  Mycket lärorik och skriven så att de flesta hänger med. Jag kan inget om kemi eller fysik men lyckades trots koncentrationssvårigheter ta mig igenom boken med stor behållning. Många frågetecken har rätats ut. Har du problem med oförstående (läs okunniga) läkare, ta med dig boken på läkarbesöket! Hoppas Helena Rooth Svensson fortsätter skriva en tredje bok!

 6. Problem med Sköldkörteln
  Kisaboende, 17 juni 2015

  Alla ni i Föreningen vi är med i ang problem med Sköldkörteln samt alla praktiserande läkare

  orde läsa denna bok.

 7. Informativ
  Lisa, 10 april 2015

  Bra bok för den någorlunda insatte i sköldkörtelproblematik. Kan säkert kännas krånglig för helt oinsatta. Dock ett måste för dig som mått dåligt länge utan att ha fått någon diagnos.

 8. Bättre än den första boken
  Froggy, 7 augusti 2014

  Denna andra bok jag läser av författaren är lite mer lättillgänglig i språket än den första men jag tycker nog att man behöver läsa båda två för att få den totala bilden. Det är intressant ämne men också väldigt beklämmande att vår vanliga vård inte kan ta till sig detta rent generellt utan att vi som lider att dessa åkommor måste söka hjälp på annat håll.

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Helena Rooth Svensson

 • Sköldkörteln och mycket mer

  Helena Rooth Svensson

  Boken riktar sig läkare men även till den drabbade patienten som vill fördjupa sig i ämnet. Hypotyreos, nedsatt sköldkörtelfunktion, är så vanlig i dag att den borde betraktas som en folkhälsosjukdom. Författaren vill visa att det i dag nns behand...

Bloggat om Sköldkörteln och mitokondrierna : samverk...