Svenska Hem : den sanna historien om Fröken Frimans krig (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
286
Utgivningsdatum
2014-01-02
Upplaga
2
Förlag
Latona ord & ton
Originaltitel
Svenska Hem - en passionerad affär
Dimensioner
210 x 163 x 15 mm
Vikt
472 g
SAB
Qz Svenska hem,Ohja-c:k.5
ISBN
9789163744389
Svenska Hem : den sanna historien om Fröken Frimans krig (häftad)

Svenska Hem : den sanna historien om Fröken Frimans krig

(15 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2014-01-02
219
Skickas inom 7-10 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Här är boken som SVT:s dramaserie "Fröken Frimans krig" baserades på.

I början av förra seklet tröttnade en handfull stockholmskvinnor på den snuskiga och dyra maten hos handlarna. Under Anna Whitlocks ledning startade de en kooperativ affär där de kunde lita på varorna. Butiken ägdes av sina medlemmar och bara kvinnor fick handla där.

Men precis som i SVT:s dramaserie "Fröken Frimans krig" blev det en dramatisk kamp. För hur gör kvinnor som varken har arbete, rösträtt eller egna pengar att bestämma över? När de dessutom får alla manliga handlare emot sig?

Svenska Hem blev Sveriges största kooperativa förening. Efter 10 år fanns fem butiker och över 3 000 medlemmar. Ellen Key, Selma Lagerlöf, Elin Wägner - ja "alla" den tidens kände kvinnor var med.

1916 slogs de samman med det då nystartade Konsum Stockholm. Efter några år var butikerna borta eller hade bytt namn. De kvinnliga föreståndare var ersatta med män och kvinnornas pionjärinsats glömd och begraven i KF:s arkiv.

Hur kunde det gå så?

Monika Björk och Eva Kaijser berättar om verklighetens "Svenska Hem" som mot alla odds blev en framsgångssaga. Vi får möta de stridbara kvinnorna som drömde om en ny och rättvis värld och banade väg för det moderna svenska folkhemmet.

TV-seriens stridbara Dagmar (som görs av Sissela Kyle), pensionatsgästen Kinna och butiksbiträdet Tora har alla sina förebilder i verkligheten. För att inte tala om den lurande specerihandlaren Fritjof...

"En strålande dokumentation som ger oss ett viktigt bortglömt kapitel i vår historia... Boken är skriven i pigg medryckande stil, byggd på fakta som ofta förvånar läsaren av idag."

KAJ FÖLSTER, BTJ-HÄFTET 2014
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Svenska Hem : den sanna historien om Fröken Frimans krig
  2. +
  3. Fallna kvinnor : när samhällets bottensats skulle lära sig veta hut

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fallna kvinnor : när samhällets bottensats skul... av Eva F Dahlgren (pocket).

Köp båda 2 för 274 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Svenska Hem : den sanna historien om Fröken Frimans krig. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Nja..
    Karloff, 29 januari 2014

    Mer fakta med mer bilder. Man skulle ha besökt platserna idag och visat fot från dåtid kontra nutid. Men det gör man inte. Rätt tråkigt skriven och inte speciellt intressant uppbyggd. Ingen bok att köpa låna den hellre på biblioteket.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Svenska Hem : den sanna historien om Frök...