Vinden är fri : mina äventyr under havskappseglingens guldålder (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
508
Utgivningsdatum
2014-07-08
Upplaga
1
Förlag
Aqua Perla Förlag
Medarbetare
Åkesson, Carl (form)
Dimensioner
237 x 173 x 47 mm
Vikt
1275 g
SAB
Rbdc,Lz Jörnstedt, Bengt
ISBN
9789163750380
Vinden är fri : mina äventyr under havskappseglingens guldålder (inbunden)

Vinden är fri : mina äventyr under havskappseglingens guldålder

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2014-07-08
216
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Vinden är fri Mina äventyr under havskappseglingens guldålder

Jag hade turen att få vara med om havskappseglingens explosiva guldålder, då prestigefyllda regattor samlade de bästa båtarna från hela världen: Half Ton Cup och One Ton Cup, Southern Ocean Racing Conference i USA, Fastnet Race, Admirals Cup och Sardinia Cup.
Med sextio starter i de här tävlingarna finns det mycket att berätta om. Vinden är fri handlar om höjdpunkterna.

För Bengt Jörnstedt började äventyret när han med fyra kompisar seglade en Scampi till seger i amerikanska vinterserien SORC 1971.
På en leveranssegling över Atlanten med amerikanska racern Improbable haglade skotten utanför Castros ö skulle det bli julafton i kubanskt fängelse?
I Half Ton Cup 1974 var en storm på Biscaya nära att ända i förskräckelse för Scampi V, men det blev en pallplats till slut. Bluffen vid Rochebonne är en av många minnesvärda händelser från denna VM-regatta i La Rochelle.
I en ständigt hårdnande internationell konkurrens tog Peter Norlins bländande 37-fotare Agnes en ny svensk seger i SORC 1976; Bengt gjorde sin tredje Circuit i Florida, det skulle bli fem till.

Tuffaste upplevelsen till havs kom i Admirals Cup 1979 med 42-fotaren Big Shadow. Avslutande, 600 sjömil långa Fastnet Race förvandlades till en tragedi när en bebådad kuling plötsligt växte till storm och snart orkan. Femton kappseglare miste livet. Big Shadow hade segerchans när hjärtstocken, i stormens elfte timme, bröts i utförbacken på en monstervåg.

Bengt Jörnstedt var med när Swedish Entry ställde upp i Whitbread Round The World Race 1981. Han seglade Norlin-ritade 40-fotaren Big Foot och var en hårsmån från seger i både SORC och prestigefyllda Sardinia Cup 1982.

Gotland Runt var i alla år en självklarhet. Bengt Jörnstedt har tagit åtta segrar i den svenska klassikern; i Vinden är fri berättar han om vinnande strategier.

Bengt Jörnstedt var 1982-2005 redaktör & utgivare av tidningen Segling. Han har på senare år skrivit böcker om bl a Pelle Petterson och Peter Norlin, samt boken Rena Skönheter - Klassiska svenska segelbåtar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vinden är fri : mina äventyr under havskappseglingens guldålder
 2. +
 3. Båtbyggaren Christoph Rassy

De som köpt den här boken har ofta också köpt Båtbyggaren Christoph Rassy av Bengt Jörnstedt (inbunden).

Köp båda 2 för 595 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Vinden är fri : mina äventyr under havskappseglingens guldålder. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Vinden är fri, en resa i dåtiden.
  Dag (Strängnäs), 26 augusti 2014

  Läsvärd och underhållande bok för oss som seglar i fåtöljen eller ligger på en solig klippa. Jag tror att man behöver en viss kännedom om de båtar och personer som havskappseglade på 70-90 talen för att boken skall ge fullt utbyte. Några av kapitlena är så underhållande att man gott kan läsa dem flera gånger och le inombords varje gång.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Bengt Jörnstedt

 • Båtbyggaren Christoph Rassy

  Bengt Jörnstedt

  En tidig lördagsmorgon i januari 1960 kommer en ung träbåtsbyggare till Orust. han heter Christoph Rassy, är från Bayern i södra Tyskland och har per brev fått anställning på Nötesunds Varv. I sin ränsel har han lite kläder, några handverktyg och ...