Fallet Engeström : mannen som plundrade det svenska kulturarvet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
410
Utgivningsdatum
2015-04-15
Upplaga
1
Förlag
Romlid Förlag
Dimensioner
245 x 175 x 23 mm
Vikt
981 g
SAB
Oepa-c,Lz Engeström, Ragnar
ISBN
9789163773044
Fallet Engeström : mannen som plundrade det svenska kulturarvet (inbunden)

Fallet Engeström : mannen som plundrade det svenska kulturarvet

(22 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden Svenska, 2015-04-15

Slutsåld

Arkeologen Ragnar Engeström stal som en skata under hela sitt 62-åriga liv. Den första kuppen genomförde han i 13-årsåldern på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm. Från 1971 till 1996 var han anställd på Riksantikvarieämbetets Gotlandsundersökningar. Som respekterad tjänsteman kunde han stjäla antikviteter i kyrkor samt på bibliotek, myntkabinett och museer över hela landet. Vid flera tillfällen iscensatte han fejkade inbrott i syfte att lura försäkringsbolagen på belopp i mångmiljonklassen.
Som ägare till ett av de mest exklusiva medeltidshusen i Visby var Engeström en man som stod högt över alla misstankar. De som visste höll god min i elakt spel. Kultursektorns insiderbrottslingar är - särskilt om de sitter på höga chefspositioner - mycket svåra att avslöja. I ett par avslutande kapitel vidgas perspektivet och författaren diskuterar bland annat hur stöldsäkerheten kan förbättras i framtiden.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Fallet Engeström : mannen som plundrade det svenska kulturarvet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Engeström
  Leif, 30 maj 2016

  En fantastisk och häpnadsväckande historia om hur fel det kan bli när varningsklockor lämnas ohörda och ansvaret brister. Man tror inte att det är möjligt... men det visade det sig vara...

 2. Ett viktigt ämne slarvas bort...

  Boken om Ragnar Engeström tar upp ett specifikt exempel på kulturarvsbrott. Det är ett viktigt ämne som behöver belysas och diskuteras. Hur kan museivärlden och kulturarvssektorn skydda sig mot kunniga och hänsynslösa insiders som till exempel KB-mannen och Engeström? Det handlar om stora värden när bibliotek, museer och privatsamlingar länsas på dyrgripar med en inbringande - och inte speciellt nogräknad - marknad utanför landets gränser.

  Som sagt, problemet är stort och svårbemäst... Läs hela recensionen

 3. Intressant!
  Mats Pettersson, 11 augusti 2015

  Inte bra skriven men mycket intressant ämne. Det skulle vara härligt med en bok om hela auktionsbranchen. (i varje fall de "fina" akutionshusen)

 4. Underhållande och initierad
  Camilla Körner, 17 juni 2015

  Ger en god bild av hur Visby såg ut vid denna tid och vem som frotterade sig med vem och hur dessa band kunde göra att Engeström undkom att upptäckas trots att han (citat) "stal som en korp. Eftersom min fars fru var hans fd flickvän och beskrivs i boken är det ytter desto mera intressant att ta del i både hennes och Engeströms beteende/Camilla

 5. Fel fokus
  Arkeostrut, 25 maj 2015

  Intressant och välskrivet och oerhört grundlig research, men tyvärr med en slagsida mot Engeströms familjeförhållanden som förtar den verkligt intressanta kontexten - hur var det möjligt för honom att hålla på och varför slog ingen inom arkeologsamfundet larm? Boken hade förtjänat en redaktör som hållit styr på författarna, som verkar ha varit osäkra på vilken genre boken ska skriva in sig.

 6. Fallet Engeström
  Oculus, 12 maj 2015

  Boken var mycket intressant och graverande för vissa utpekade personer vid sidan av huvudpersonen förstås. Innehållet är bitvis onödigt detaljrikt vilket gör att man bara ögnar igenom en del sidor, men det tycker säkert inte de som är kalenderbitare. Fattar fortfarande inte att han kunde hålla på och stjäla under flera 10-tals år utan att någon slog näven i bordet. Fegt agerande av berörda.

 7. intressant
  Jakob , 11 maj 2015

  läste boken på två dar och tyckte den var bättre än väntat,
  frågan är nu bara när nästa bok kommer i samma ämne.

  Jag kommer köpa den med.

Visa alla 7 recensioner

Bloggat om Fallet Engeström : mannen som plundrade d...