100! : porträtt av några av de äldsta invånarna i Sverige (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
136
Utgivningsdatum
2015-02-07
Upplaga
1
Förlag
Scheele Media
Medarbetare
Scheele, Carl von (foto)
Dimensioner
280 x 220 x 10 mm
Vikt
625 g
SAB
Pnaf
ISBN
9789163775383
100! : porträtt av några av de äldsta invånarna i Sverige (häftad)

100! : porträtt av några av de äldsta invånarna i Sverige

Häftad,  Svenska, 2015-02-07
231
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
I projektet "100!" har fotografen och skribenten Carl von Scheele porträtterat ett antal 100-åringar. Det är få förunnat att kunna se tillbaka på så långa liv som dessa personer har haft. De har erfarenheter från tider som de flesta av oss bara kan läsa om i historieböckerna. Några har invandrat, men flertalet föddes här av mödrar som inte hade rösträtt när Sverige var ett mycket fattigt land i norra Europa. De har alla sett hur landet utvecklats till en av världens ledande välfärdsnationer.
De har varit med om en unik resa, som inga svenskar någonsin kommer att få vara med om igen. De mötte världen i en tid när vanligt folk knappast använde elektricitet och fortsatta studier efter folkskolan inte var något självklart. I 100-åringarnas barndom var radion en kristallmottagare. Idag står platta tv-skärmar i deras vardagsrum och någon av dem bloggar på internet.
De porträtterade 100-åringarna kommer från skilda samhällsklasser. De har haft olika förutsättningar, livssyn och erfarenheter. De har mött både glädjeämnen och svårigheter, men de har aldrig låtit sig knäckas när en motgång varit tung. Många av dem är fortfarande nyfikna, trots att de levt så länge, och mycket intresserade av hur samhället utvecklas.
Några exempel: Astrid blev utauktionerad som barn till fosterhem, Elsa minns skotten i Ådalen, Gösta var frielev på Humanistiska läroverket i Sigtuna, Stina Brita upplevde Berlin-OS, Tage blev blind på äldre dar, Ulla blev Sveriges första kvinnliga textilingenjör och Anahit förlorade sina föräldrar i det armeniska folkmordet år 1915.
Tidningen FOTO:s chefredaktör Fredrik Helmertz skrev om projektet:
"Det är bilder som sannerligen berör, en historia om Sverige. Bilderna stämmer till eftertanke."
I ett lektörsomdöme för BTJ (bibliotekstjänsten) skrev Lillian Fredriksson:
"Den väl orkestrerade framställningen leder osökt tankarna till Folkoperans uppsättning av Carmina Burana där "vanliga" människor framförde sina berörande livshistorier i samspel med musiken."
Boken gavs ut i samband med en fotoutställning på Arbetets museum i Norrköping.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. 100! : porträtt av några av de äldsta invånarna i Sverige
  2. +
  3. Tills alla dör

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tills alla dör av Diamant Salihu (pocket).

Köp båda 2 för 310 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »