Harriet Löwenhjelms värld : en collagebok (inbunden)
Format
Inbunden (Klotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
158
Utgivningsdatum
2018-02-17
Upplaga
1
Förlag
Harriet Löwenhjelm-sällskapet
Medarbetare
Weidar, Anders (form)
Dimensioner
246 x 170 x 20 mm
Vikt
671 g
SAB
Gcz Löwenhjelm, Harriet
ISBN
9789163782251

Harriet Löwenhjelms värld : en collagebok

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2018-02-17
249
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Poeten och konstnären Harriet Löwenhjelm (1887-1918) har ett alldeles eget tonfall och uttryck. Hon har en precis känsla för att växla mellan ljus och mörker, humor och allvar, det fartfyllda och det lågmälda. År 2018 är det 100 år sedan Harriet Löwenhjelm dog på Romanäs sanatorium nära Tranås. Mattias Käck har kartlagt hennes liv och verk. I Harriet Löwenhjelms värld samlar han fotografier, dikter, konstverk, brev, dagboksnoteringar, minnesbilder och andra dokument. Det har blivit ett unikt och rikt collage kring den oförglömliga Harriet Löwenhjelm. Anders Weidar, flerfaldigt prisad av Svensk Bokkonst, står för bokens formgivning.

Mattias Käck, född 1983, är uppvuxen i Tranås och bosatt i Enköping. År 2010 bildade han Harriet Löwenhjelm-sällskapet.

"Det är något djupt gripande med den här fantastiskt fina collageboken, som sakta men säkert, bit för bit, berättar om Harriet Löwenhjelms korta liv och ofullbordade verk. Kanske är det den sakliga tonen som gör historien extra berörande. [...] Mattias Käck använder all sin fascination på ett lågintensivt och bra sätt. Varje foto, varje dagboksanteckning av Harriet själv, hennes syskon eller vänner ackompanjeras av faktaspäckade och fylliga bildtexter, så fulla av nördiga detaljer och exakta uppgifter att man bara måste älska dem. Man behöver naturligtvis inte läsa varje fotnot. Men man gör det!"

Åsa Christoffersson, Östgöta Correspondenten och UNT

"Det är en bok full av målningar, skisser och fotografier, brev och samtal med vänner och släktingar. Ett bra komplement till den Löwenhjelm-litteratur som redan finns."

Maria Schottenius, DN

"Den här ovanligt vackra boken, formgiven av Anders Weidar, är som en dörr, en port in till en främmande och fascinerande verklighet. [...] I det collage som Mattias Käck tecknar, med lidelsefull kunnighet och grundliga efterforskningar, skapas en fördjupad och ännu mer livaktig bild av Löwenhjelm. [...] Harriet Löwenhjelms värld, med undertiteln En collagebok, är en utmärkt introduktion till såväl hennes dikter som konst och liv - två världar som Löwenhjelm i Kierkegaards anda livet igenom strävade efter att förena till en samspelande helhet."

Crister Enander, Helsingborgs Dagblad

"... en mycket levande bild av Harriet Löwenhjelm, hennes liv, hennes diktning, hennes konst och även av den miljö som hon levde i. Man förstår att det ligger energiska forskarmödor bakom detta fängslande resultat."

Elisabeth Stenborg, Signum

"... en ömsint och mycket initierad skildring av en levnadsglad, humoristisk ung kvinna med konstnärliga ambitioner och talanger. Många av bokens bilder och Harriets målningar och teckningar publiceras för första gången och fördjupar bilden av hennes konstnärliga ådra. Till behållningen hör även den eleganta och stilsäkra formgivningen av den flerfaldigt prisade Anders Weidar."

Gunilla Edström, Enköpings-Posten

"... en mosaik av skärvor ur Harriet Löwenhjelms korta liv, där konst och liv korsbefruktar varandra just där det bränner till som mest."

Miriam Lannge Lidin, Göteborgs stadsbiblioteks blogg

"... materialet skapar tillsammans en intressant, kronologisk bild av Löwenhjelms liv, sjukdom och konstnärskap. En bild som fint kompletterar de porträtt som tidigare har tecknats i biografier av Elsa Björkman-Goldschmidt, 1947 och Boel Hackman, 2011. En stor del av materialet publiceras här för första gången. Särskilt intressanta är Ulf von Konows fotografier tagna på Romanäs sanatorium 1917. [...] Volymen är vackert formgiven och den avslutas med en kronologi och en litteraturförteckning."

Thomas Kjellgren, BTJ-häftet nr 7, 2018

"... denna rikt illustrerade bok som kan vara vårens - eller årets - vackraste."

Yvonne Teiffel, Jönköpings-Posten
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Harriet Löwenhjelms värld : en collagebok
  2. +
  3. Det drömda huset : Romanäs sanatorium i 39 dokument

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det drömda huset : Romanäs sanatorium i 39 doku... av Mattias Käck (häftad).

Köp båda 2 för 391 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Harriet Löwenhjelms värld : en collagebok. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En underbar bok...
    Sara , 30 mars 2018

    ...om en fantastisk poet. Harriet Löwenhjelms dikter liknar ingen annans. Så roligt att denna bok har kommit ut. Väldigt underhållande och välskriven.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Mattias Käck