Är högkänslighet en kameleont i sjukfrånvaron vid svår stress? Behövs i så fall mer specifik rehabilitering? (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
401
Utgivningsdatum
2019-03-01
Upplaga
1
Förlag
Den fria viljan
Dimensioner
203 x 146 x 25 mm
Vikt
597 g
SAB
Doka,Okcb
ISBN
9789163789564
Är högkänslighet en kameleont i sjukfrånvaron vid svår stress? Behövs i så fall mer specifik rehabilitering? (häftad)

Är högkänslighet en kameleont i sjukfrånvaron vid svår stress? Behövs i så fall mer specifik rehabilitering?

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2019-03-01

Slutsåld

Personlighetsdraget högkänslighet är en anledning till utmattningssyndrom för den som inte känner till sin känslighet. Både högkänslighet och utmattning är svåra att observera i rummet vilket är ett krav som Försäkringskassan har på läkare i dag. Rehabiliteringen och sjukförsäkringsreglerna tycks motverka rehabilitering på grund av snål sjukskrivning och Försäkringskassan skrämmer. Det hävdas att sjukskrivning är skadligt men forskning som stärker argumentet tycks saknas.

Utöver Elaine N. Arons forskning om personlighetsdraget högkänslighet finns svensk forskning som visar att personlighetsdrag kan ha betydelse i samband med utmattningssyndrom. Kunskapen om högkänslighet blir ett viktigt argument för återhämtning och en gränssättare inför sig själv och mot omgivningen. Med organisationsteorins hjälp kartlägger författaren respondenters erfarenheter och samhällets attityder mot symtombaserade diagnoser och kvinnors sjuklighet, sjukförsäkringen och arbetsförmåga. Svår arbetsmiljö är en utlösande faktor till utmattningssyndrom. Kan det finnas andra orsaker till utmattning som gör att en mer unik rehabilitering behövs? Är rehabiliteringskedjan ett missvisande namn som enbart har till syfte att mäta arbetsförmågan? Forskningen visar att det kan uppstå skador på hjärnan i samband med utmattningssyndrom och brist på återhämtning. Vems är ansvaret? Samhällets? Arbetsgivarens eller ditt?

Med en personlig berättarstil delar Ingrid Lindh sina egna erfarenheter av stress sedan unga år. Kunskapen om personlighetsdraget högkänslighet blev en kraftfull och läkande insikt. Men något kändes fortfarande fel tills hon förstod att hon drabbats av posttraumatisk stress på grund av ett tidigare arbete. Tystnaden från omgivningen och inte minst arbetsgivaren gjorde att hon länge tyckte att hon fick skylla sig själv. I tanken hade hon gått vidare, lämnat arbetet bakom sig, men till slut hann den tidigare anställningen upp henne i kropp och själ.

Ingrid har letat och funnit praktiska stresshantering som hon delar med sig av i bokens del två; "En kurs i praktisk stresshantering" som är en uppdatering av konceptet av kurslitteraturen år 2015 med samma namn. Bokens del två kan förhoppningsvis vara till hjälp för dig som önskar inre stabilitet och likt ringar på vattnet kan du bli en inspiration för din omgivning vid liknande situationer.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »