KB : artisterna, profilerna, historierna (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
195
Utgivningsdatum
2016-10-28
Upplaga
1
Förlag
Polygraf Media
Medarbetare
Dareberg, Lars (red.) / Skogmark, Stefan (form)
Dimensioner
265 x 304 x 20 mm
Vikt
1268 g
SAB
Iköa-cz Malmö: Kulturbolaget
ISBN
9789163794933
KB : artisterna, profilerna, historierna (inbunden)

KB : artisterna, profilerna, historierna

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2016-10-28
319
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
När den nyblivne nobelpristagaren Bob Dylan ringer och vill spela på klubben år 2000, får han nej. Kvällen är vikt för Van Morrison.

Det säger något om det rykte Kulturbolaget har upparbetat sedan starten 1982.

Rock- och nattklubben Kulturbolaget i Malmö har funnits i snart 35 år och är idag en viktig scen, både i Sverige och internationellt.

Bob Dylan fick alltså inte spela, men andra internationella giganter som Emmylou Harris, trash metal-rockarna Slayer och tjuren från Wales, Tom Jones, har gjort det.

Motörhead-legendaren Lemmy Kilmister, som nyligen avled, har stått på scenen flera gånger och svenska stjärnor som Cardigans och Bob Hund har spelat där ännu fler.

Flest gånger har nog ändå Malmöikonerna Wilmer X gjort det: hela 48 gånger.

Två helger i rad 1998 fyllde man klubben sex kvällar.

Och tusentals andra artister, stora och små. Man arrangerar långt fler än hundra konserter om året och drar in omkring 250 000 personer i lokalerna, det gör en total publik lika stor som Sveriges befolkning, fler än nio miljoner personer.

När klubben öppnade 1982 var Malmö en utflyttningskommun, man hade förlorat närmare 15 procent av befolkningen på omkring tio år. För den som ser Malmös vitala nöjesliv idag är det närmast omöjligt att begripa hur det såg ut 1982.

Det var kort och gott: håglöst och torftigt.

Med det i bakhuvudet är det ännu mer imponerande att fyra studenter vågade satsa på klubben som inte ens låg i centrum. Det blir ännu lite mer imponerande att man har överlevt, de flesta rockklubbar blir inte fem år.

Och man har haft sina kriser, ekonomiska såväl som andra. När hyresvärden 1992 i ett försök att bli av med hyresgästen körde en gaffeltruck in i lokalerna där personalen hade barrikaderat sig, var det nära att det tog slut för alltid. Men man klarade krisen även den gången och det är kanske det som gör KB så unikt. Med Totte Lundgren i spetsen (ägare i stort sett hela perioden från 1987) så har man med engagemang och envishet klarat av problemen, och idag står man starkare än någonsin.

I den här boken berättar Per Hägred med ett par andra skribenter Kulturbolagets 35 år långa resa längs succéer och fiaskon, ekonomiska kriser och osannolika artistpersonligheter.

Och här finns förstås också bilderna! Fler än femtio fotografer medverkar i boken.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av KB : artisterna, profilerna, historierna. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. KB
    Berndt Hjälm, 23 maj 2018

    En välskriven och väl illustrerad bok om en av Sveriges mest framträdande rockinsitutioner Läs den! Den är naturligtvis mest intressant för oss som varit med under alla år men även för den som vill få en bild av de senaste decenniernas utbud av rockmusik i Malmö

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna