Swedish Dads (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden (Klotband)
Språk
Engelska
Antal sidor
80
Utgivningsdatum
2015-11-20
Förlag
Johan Bävman
Översättare
Nichola Smalley
Medarbetare
Nilsson, Karin (form) / Jarlsbo, Nils (form) / Bävman, Johan (foto)
Dimensioner
220 x 175 x 20 mm
Vikt
401 g
ISBN
9789163795749
Swedish Dads (inbunden)

Swedish Dads

(7 röster)
Inbunden Engelska, 2015-11-20

Slutsåld

Swedish Dads är en fotobok där långtidslediga pappor delar med sig av sina tankar och erfarenheter av föräldraskapet och av att vara pappa.

Varför är det så få pappor som är föräldralediga och delar lika med sina partners - trots att vi har ett av världens mest generösa och jämlika föräldraförsäkringssystem? Och hur upplever de få pappor som faktiskt tar ut en stor del av sin föräldraledighet hur det är att vara hemma med sina barn och sätta resten av livet på paus?

Det är utifrån dessa frågeställningar fotograf Johan Bävman har jobbat med i sin nya fotobok Swedish Dads.

Fotoboken Swedish Dads bygger på porträtt på 45 föräldralediga pappor valt att vara hemma med sina barn i minst sex månader. Med projektet vill fotografen Johan Bävman undersöka varför dessa pappor har valt att vara hemma så mycket längre med sina barn än majoriteten av Sveriges pappor.

Vad har det gett dem, hur har deras relation till såväl sin partner som sina barn utvecklats och vad var deras förväntningar inför ledigheten? Förutom dessa frågeställningar vill Johan Bävman att bilderna också ska skildra det allmängiltiga och kärleksfulla i föräldraskapet - oavsett om du är mamma eller pappa.

- Fotoboken har två syften. Dels berättar den om bakgrunden till vårt unika föräldraförsäkringssystem. Dels vill jag att den sår den ett frö hos andra pappor, i Sverige och i andra länder, om vilka positiva effekter ett generöst föräldraförsäkringssystem kan ha, säger Johan Bävman.

Bakom fotoboken Swedish Dads står prisbelönta frilansfotografen Johan Bävman som ger ut boken på eget förlag. Hans fotoprojekt påbörjades under hans egen föräldraledighet. Under den perioden hade Johan Bävman svårt att hitta information som berörde föräldrarollen ur ett fadersperspektiv.

- Genom igenkänning, att få läsa och se andra pappor som delar med sig av sina tankar och funderingar kring föräldraskapet kanske fler börjar fundera över sin papparoll och roll som partner. Det är en viktig bit i vägen mot ett mer jämlikt samhälle, säger Johan Bävman.

Projekt Swedish Dads har fått stor genomslag, internationellt och nationellt. Med projektet vann Johan Bävman första pris i Årets bild, NPPA och i Sony Award.
Johan Bävman är frilansfotograf med basen i Malmö och har ett tidigare förflutet som anställd fotograf på Sydsvenskan.
Tidigare har Johan Bävman gjort projektet Albino - I skuggan av solen som också finns i bokform, utgiven på eget förlag. Projektet blev prisad i World Press Photo Award, Årets Bild och fick UNICEF:s stora fotopris 2010.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Johan Bävman

Bloggat om Swedish Dads