Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
126
Utgivningsdatum
2016-03-07
Förlag
Vulkan
Dimensioner
210 x 147 x 7 mm
Vikt
176 g
ISBN
9789163797408
Skolan under ytan : en bok om arbetssituationen inom svensk skola (häftad)

Skolan under ytan : en bok om arbetssituationen inom svensk skola

(14 röster)  |  Läs 5 recensioner
Häftad Svenska, 2016-03-07
139
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 149 kr för privatpersoner.
Den senaste terminsavslutningen var den trettiosjätte i ordningen då författaren återigen kunde konstatera att gränsen till utmattning var hårfin. Inom svensk skola idag råder vanmakt, stress och oro. Rötterna till detta tillstånd tror författaren beror på pedagogernas och skolledarnas komplexa och betungande arbetssituation. Boken är ett försök att beskriva olika drivkrafter bakom den rådande arbetssituationen, hur olika faktorer samverkar och förstärker varandra.

I första delen, Under isen, behandlas lärares arbetssituation och uppkomna förändringar de senaste 30 åren.

Andra delen, I strömmen, tar upp aktuella processer och vägval för skolan.

Tredje delen, Under ytan, lyfter fram olika aspekter av att arbeta som lärare och skolledare. Även de två senaste läroplanerna belyses.

Fjärde delen, Artrikedom, diskuterar kulturella olikheter skolor emellan. Den femte delen, Att ta sig upp till ytan, pekar på möjliga åtgärder för att förbättra arbetssituationen inom skolan.

I den första upplagans utgivning presenteras för första gången en empirisk undersökning som belägger att undervisningstiden i Stockholms län, för lärare som undervisar i teoretiska ämnen, ökat med 11 % jämfört med tiden före kommunaliseringen och friskolereformen. Författaren pläderar för att detta bör sättas i samband med sjunkande kunskapsresultat.

Boken riktar sig till alla verksamma inom skolan och till alla andra som har intresse för skolfrågor. Som kurslitteratur för t.ex. blivande lärare är boken också relevant.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Skolan under ytan : en bok om arbetssituationen inom svensk skola
 2. +
 3. Hjärnstark : hur motion och träning stärker din hjärna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hjärnstark : hur motion och träning stärker din... av Anders Hansen (pocket).

Köp båda 2 för 198 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Skolan under ytan : en bok om arbetssituationen inom svensk skola. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Viktiga delar men tråkig
  Lena Hellberg , 14 december 2017

  Haeffner tar upp viktiga delar av skolans problematik, men på ett ganska styltigt sätt. Jag upptäckte boken nyss efter att ha läst "Folkhemsflum och Betygsbulimi" som har ett mer holistiskt perspektiv. I jämförelse är den också betydligt roligare att läsa. Blev därför lite besviken, det kan ju också bero på att Haeffner är ganska kortfattad, tyvärr.

 2. Läs ooch begrunda
  Annika Holmerin, 29 april 2016

  En bok som ville bli skriven.
  Boken visar hur lärarnas arbetssituation har förändrats under de senaste 20 åren.
  Lärarnas röster hörs inte i debatten. Här kommer en del av lärarnas reflektioner fram.

 3. Tänkvärd= tid att begrunda och ta intryck av
  Lilian Sandberg , 19 april 2016

  Vi som lärare behöver "börja tänka utanför boxen". Boken är en väckarklocka. Som lärare behöver vi stanna upp och se bakåt och utforma vår egen filosofie med bokens som bollplank kan vi skapa en bättre skola.

 4. En viktig bok
  Suzanne Englund, 19 april 2016

  En viktig bok i en tid där skolan diskuteras, analyseras och kritiseras i och på alla möjliga forum, men där aspekten lärares ökade arbetsbelastning ofta viftas bort.
  Allt fler lärare väljer att lämna, få studenter väljer att studera lärarprogrammet, en kris närmar sig. Därför är denna bok viktig, den ökade arbetsbelastningen måste upp till diskussion!

 5. En mycket bra, intressant och läsvärd bok!
  Niclas Bryntesson, 16 april 2016

  Äntligen en bok där en yrkesverksam lärare beskriver arbetssituationen inom svensk skola. Jag har arbetat som lärare i drygt 20 år och verkligen saknat detta när den svenska skolan har diskuterats i diverse olika sammanhang.
  Boken passar naturligtvis till alla som på något sätt är engagerad i den svenska skolan, men också till er som är intresserade av skolfrågor i allmänhet.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Johan Haeffner

 • Skolan under ytan

  Johan Haeffner

  Den senaste terminsavslutningen var den trettiosjätte i ordningen då författaren återigen kunde konstatera att gränsen till utmattning var hårfin. Inom svensk skola idag råder vanmakt, stress och oro. Rötterna till detta tillstånd tror författaren...

Bloggat om Skolan under ytan : en bok om arbetssitua...